Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tematska sjednica

Predstavnica Udruge udovica iz Domovinskog rata: 'Žene ne bi smjele cinkati muževe'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/18
06.03.2018.
u 16:30

- Oko toga ne možemo postići 100-postotnu suglasnost u društvu, dok se svi slažemo da se nasilje nad ženama i u obitelji ne smije događati. Država mora imati mjere prevencije i vlastite odgovornosti prema takvim slučajevima – kazao je predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac.

Nakon gotovo četverosatne rasprave, Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina jučer je jednoglasno donio zaključak kojim Vladi predlaže da u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do ljetne stanke, uputi u saborsku proceduru Zakon o ratifikacije Istanbulske konvencije.

Tematska sjednica tijekom koje HDZ-ovci nisu sudjelovali u raspravi, a njihovi partneri HNS i SDSS su pozvali na ratifikaciju ove konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, pokazala je da je ključni kamen spoticanja među onima koji su za ili protiv konvencije pitanje termina roda kojem svaka strana pridaje drugačije značenje.

- Oko toga ne možemo postići 100-postotnu suglasnost u društvu, dok se svi slažemo da se nasilje nad ženama i u obitelji ne smije događati. Država mora imati mjere prevencije i vlastite odgovornosti prema takvim slučajevima – kazao je predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac.

SDP-ov Domagoj Hajduković podsjetio je da je prije godinu dana iz Vlade poručeno da se ubrzano radi na pripremi ratifikacije, no do danas se nije dogodilo ništa i nasilje nad ženama i dalje traje.

- Što bi bilo da se ne radi ubrzano – zanimalo je Hajdukovića koji je Vladu pozvao da podrži SDP-ov zakon o ratifikaciji koji je samo tehnički i čeka u proceduri već više od godinu dana.

Njegov stranački kolega Joško Klisović zapitao se hoće li Vlada na bilo koji način ograničiti primjenu Konvencije, kao i jesu li spremni podržati SDP-ov zakon koji sadrži samo šest članaka i ne bavi se razradom tematike koja bi ikome mogla biti sporna.

GLAS-ov Goran Beus Richembergh kazao je da ova konvencija može biti povijesni dokument koji ima kapacitet bitno utjecati na budućnost, te ustvrdio da bi bilo lijepo da se pokaže konsenzus pri njenom donošenju.

Predstavnica Udruge udovica iz Domovinskog rata smatra da je Konvencija preskupa da bi se ratificirala i počela primjenjivati, te ustvrdila kako "žene ne bi smjele cinkati muževe".

Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike objasnila je da je lani osnovana radna skupina, a organizirane su i dvije javne rasprave na ovu temu tijekom prošlog ljeta. Što se od tada događa, nije potpuno jasno.

- U završnoj smo fazi, ima još nekih završnih radnji koje treba provesti i tada ćemo uputiti u saborsku proceduru – kazala je Mađerić, a na pitanje hoće li to biti do ljeta, odgovorila je - vidjet ćemo.

Pogledajte i prosvjed 'Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije':

1/22

Komentara 33

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
17:21 06.03.2018.

Zašto dajete Pupovcu medijski prostor a nije se očitovao po pitanju dolaska autobusom glasača iz Vojvodine ?

DU
Deleted user
16:53 06.03.2018.

U socijalizmu komunisti su žene "gurnuli" u tvornice i to na proizvodne trake,na najgora radna mjesta,ni jedna nije bila direktor tvornice ,a sada nasljednici te partije kakti se bore za ženska pava.

DU
Deleted user
17:52 06.03.2018.

Taman posla. Nikakve konvencije takvog tipa se ne smiju prihvaćati. Hrvatsko zakonodavstvo sankcionira nasilje prama svima jednako što je jedini ispravan pristup.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije