Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA PRIJEDLOG VLADAJUĆE KOALICIJE

Odbor austrijskog parlamenta odgodio usvajanje Inicijative o zabrani Bleiburške komemoracije

Bleiburg
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/5
04.06.2020.
u 16:05

Mandatari krajnje desne Slobodarske stranke koja nije pristupila Inicijativi Zelenih & Co. , Hannes Amesbauer i Christian Ries , su istakli kako su sada nadležne vlasti „na potezu“, ustvrdivši kako su podneseni zahtjevi „prilično problematični“.

Iz korespondencije austrijskog Parlamenta vidljivo je da je Odbor za unutarnju politiku Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta na svom zasjedanju u srijedu, na zahtjev vladajuće koalicije narodnjaka (ÖVP) i Zelenih donio odluku o odgodi usvajanja Inicijative Zelenih i podnijetom neobvezujućem zahtjevu za donošenjem odluke o budućoj zabrani Bleiburške komemoracije, koji su prošli tjedan, izuzev krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) podržale preostale  tri parlamentarne stranke, Socijaldemokratska (SPÖ), Narodna stranka (ÖVP) i Neos. 

Ta inicijativa i njeno usvajanje trebalo je biti  u srijedu na dnevnom redu  parlamentarnog Odbora za unutarnja-politička pitanja, ali usvajanje je odloženo na zahtjev vladajućih narodnjaka i Zelenih, navodi se u priopćenju, koje su prenijeli i austrijski mediji.
Prema izjavi predsjedavajućeg navedenog Odbora, narodnjaka Karla Mahrera, riječ je o ozbiljnoj stvari te je stoga još jednom potrebno provjeriti sve pravne formulacije, a što će biti do sljedeće sjednice krajem lipnja ili početkom srpnja.

Ministar unutarnjih poslova iz redova ÖVP-a Karl Nehammer je  je najavio osnivanje interdisciplinarnog radnog Povjerenstva, uz uključivanje Ministarstva vanjskih poslova i Dokumentacijskog arhiva austrijskog otpora, kako bi se provjerile i utvrdile sve relevantne činjenice prije donošenja odluke o Bleiburškoj komemoraciji. Nehammer je upozorio da se radi o vrlo kompleksnoj materiji te da odluka mora biti donijeta u skladu s austrijskim Ustavom i vladavinom prava.

Zastupnici narodnjaka Andreas Minnich i Wolfgang Gerstl  rekli su kako „stvar nije tako jednostavna“.

„U konačnici osnovna prava i slobode, kao što je pravo okupljanja i  sloboda vjeroispovijedi, ne smiju se dovoditi u pitanje“, istaknuli su, napomenuvši kako je policija ionako proteklih godina pomno nadzirala taj skup, i svako kršenje zakona odmah kažnjavala. U izvješću parlamenta stoji kako je zastupnica Zelenih Ewa Ernst-Dziedzic je ukazala na mnoge izazove u razrješavanju ovog slučaja pozvavši se i na Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Napomenula je kako je organizator Bleiburške komemoracije „pravno dobro osiguran“ kako bi zaobišao zabranu održavanja skupa. 

Mandatari socijaldemokrata Philip Kuchner i Sabine Schatz i Neosa Douglas Hoyos-Trauttmansdorff i Stephanie Krisper bili su kako su istakli neugodno iznenađeni odgađanjem usvajanja zajednički dogovorene Inicijative za sljedeću sjednicu. Mandatari krajnje desne Slobodarske stranke koja nije pristupila Inicijativi Zelenih & Co. , Hannes Amesbauer i Christian Ries , su istakli kako su sada nadležne vlasti „na potezu“, ustvrdivši kako su podneseni zahtjevi „prilično problematični“.

„Manifestacija u Bleiburgu se ne mora voljeti, ali sloboda okupljanja  je izuzetno značajno ustavom zaštićeno dobro“, rekao je Amesbauer, napomenuvši kako se ono ne smije dovesti u pitanje donošenjem ovakvih odluka. Upozorili su da bi usvajanje Inicijative i zabrana Bleiburškog skupa mogla dovesti i do zabrane nekih drugih skupova u Austriji.

Socijaldemokrati i Neos su Odboru za unutarnje poslove austrijskog parlamenta predstavili i njihovu Inicijativu da se pravno spriječi da Bleiburški počasni vod kao organizator  komemoracije za koju potpisnici Inicijative tvrde da je „ultranacionalističko-fašističko okupljanje na Bleiburškom polju“  dođe u posjed poljoprivrednog zemljišta koje graniči sa zemljištem na kojem se održava komemoracija, a  koje je već u  vlasništvu organizatora. Kao razlog su naveli mogućnost pravnog zaobilaženja da dođe do zabrane Bleiburške komemoracije.  Za prijedlog SPÖ-a i Neosa zastupnici ostalih stranaka nisu pokazali razumijevanja i nisu ga prihvatili.

Ključne riječi

Komentara 11

NE
Neonacionalist
16:23 04.06.2020.

Učine li to e pa ima Hrvatska dosta načina kako da im odgovori naravno ako to želi a ako ne želi znači da se slaže s tim . Stvar jeste problematična jer tu se ne radi o nekom klasičnom skupu neonacista ili sl. gdje se onda veličaju ili slave određene poražene ideologije i sl. nego se radi o komemoraciji za stradale a među kojima je bilo i mnogo civila , tamo se naime održava sveta misa a svatko ima pravo na to , naravno ako će se netko tamo pojaviti u ustaškoj uniformi ili izvikivati neke nedozvoljene stvari , nositi takve transparente, odjevne predmete i sl. pa tu je austrijska policija da to sankcionira ali neznam stvarno kako mogu zabraniti održavanje mise još su i sami katolička zemlja ili su barem bili .

ML
mlinkamlinka123
21:21 04.06.2020.

I u 2 ratu borili su se za Hrvatsku

SK
skuzeno
17:08 04.06.2020.

Ili su Austrijanici potkupljeni od pročetničkih aktivista ili žele prikriti neo-nacizam u Austriji (mučenja s Mikrovalnim državnim oružjem i prskanje sa funk uređajima ljudima u oči, na usne, iznad tanjura i čaša), što se masovno prakticira danas, uglavnom nad strancima, i u Austriji i u Njemačkoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije