Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
unatoč skandalu

Odbor američkog Senata podržao Trumpovog kandidata Bretta Kavanaugha

Brett Kavanaugh
pool/REUTERS/PIXSELL
28.09.2018.
u 22:27

Jeff Flake, jedan od trojice republikanskih senatora, tražio je da se konačno glasanje pred punim Senatom odgodi za maksimalno tjedan dana kako bi policija mogla istražiti optužbe Christine Balsey Ford.

Odbor za pravosuđe američkog Senata podržao je u petak kandidata Donalda Trumpa za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha, čime se otvara put za njegovo potvrđivanje na plenarnom zasjedanju, bez obzira na nedokazane optužbe za spolno zlostavljanje. 

Dan nakon saslušanja suca, koji je odlučno zanijekao optužbu sveučilišne profesorice Christine Blasey Ford da ju je seksualno napastovao 1982., kao i nakon saslušanja njegove tužiteljice, 11 republikanskih članova sudskog odbora Senata glasalo je za njegovo potvrđivanje, a 10 demokratskih članova je bilo protiv.

Jeff Flake, jedan od trojice republikanskih senatora, tražio je da se konačno glasanje pred punim Senatom odgodi za maksimalno tjedan dana kako bi policija mogla istražiti optužbe Christine Balsey Ford.

"Zemlju muči razdor i moramo jamčiti ispravnu zakonsku proceduru", rekao je taj umjereni senator. Njegov zahtjev je podržala republikanska senatorica Lisa Murkowski.

"Mirno ću se izjasniti na plenarnom zasjedanju tek kada FBI dodatno istraži optužbe", dodao je Flake i dao naslutiti da bi se na konačnom izjašnjavanju mogao odvojiti od većine.

Prema ustavu Sjedinjenih država, Senat treba dati zeleno svjetlo za doživotne funkcije na Vrhovnom sudu. Republikanci trenutačno kontroliraju to tijelo s minimalnom većinom od 51 prema 49 zastupnika. To znači da bi dio umjerenih republikanaca koji još nisu otkrili hoće li podržati Kavanaugha mogli odrediti njegovu sudbinu.  Osim Jeffa Flakea, dvije senatorice, Susan Collins i Lisa Murkowski nisu rekle kako će glasati.

Te dvije žene podržavaju pravo na pobačaj, dok suca Kavanaugha, katolika i konzervativca, feminističke udruge i demokrati optužuju da želi ograničiti to pravo. Predsjednik Donald Trump, koji ne namjerava kandidirati drugog kandidata, obznanio je u petak da će odluku o potrebi dodatnih istraga FBI-a prepustiti senatorima.

Komentara 2

ZI
zimerman
23:13 28.09.2018.

Sramotno je to da nevini čovjek mora prolaziti kroz sve ovo .u svemu tome ima i dobri stvari .Kad konačno bude izabran bit će još bolji sudac i lakse ce skuziti prijave ljevicarske izmišljotine.

RO
rotuutor
16:47 29.09.2018.

Normalno da.je vovjek trazio,a ovs mu nije dala i odmah pokusaj silovanja.Da je to trazio od nekog homica,bilo bi OK.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije