Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teatar apsurda

Odbjegli direktor Salonita "gušta" u BiH, a u Hrvatskoj podiže tužbe

'unutrasnja 08.05.08 salonit..grgo mandic u prvom planu a u drugom igraliste i cjevi od azbesta.... foto:nino strmotic'
'nino strmotic'
20.10.2010.
u 09:00

Ne postoji odredba prema kojoj bjegunac ne može tražiti zaštitu pravosuđa od kojeg je u bijegu

Zbog rupe u zakonu Jozo Ćurković, bivši direktor Salonita, bjegunac od hrvatskog pravosuđa i policije, to pravosuđe i policiju od kojih je pobjegao u BiH istodobno obilato koristi za svoje privatne tužbe.

Većina protiv Matiješevića

Tako je Ćurković, koji je optužen da je malverzacijama oštetio Salonit za oko 100 milijuna kuna, u Zagrebu pokrenuo osam kaznenih postupaka zbog klevete protiv Ozrena Matijaševića, predsjednika Hrvatske udruge sindikata, Grge Mandića, predsjednika Udruge oboljelih od azbestoze, te Joze Marića, povjerenika HUS-a za Dalmaciju, te dvije parnice protiv Matijaševića. Kako nema odredbe u zakonu da bjegunac za kojim je raspisana tjeralica ne može u bijegu pokretati privatne tužbe i tražiti zaštitu tog istog pravosuđa, Ćurković i dalje može tužiti za klevetu i pokretati parnice protiv onih za koje smatra da su mu nanijeli duševnu bol. Od 10 privatnih tužbi protiv Matijaševića ih je podigao čak osam, njih šest zbog klevete, a u dvije parnice u Zagrebačkoj palači pravde od njega traži odštetu od 50.000 kuna. Zagrebački općinski kazneni sud pet je Ćurkovićevih tužbi protiv Matijaševića zbog klevete spojio u jedan predmet, koji vodi sutkinja Iva Nikšić, a jučer je čelnik HUS-a pred drugom sutkinjom morao zbog Ćurkovićeve šeste tužbe opet dolaziti na sud.

– Očito je da čovjek zlorabi procesna prava pa neću niti predlagati da se ova tužba spoji s preostalih pet u jedan spis jer opet može uslijediti nova tužba – rezignirano je kazao Matijašević.

Dan prije je splitska policija na zagrebački sud zbog Ćurkovićeve tužbe za klevetu privela Mandića, samohranog oca troje malodobne djece, a Centar za socijalnu skrb tek je naknadno obaviješten da su djeca ostala sama. Ćurković na svaku raspravu šalje svog odvjetnika, koji jučer nije znao objasniti kako to da je poziv za raspravu Ćurkoviću na zagrebačkoj adresi uredno dostavljen.

Ne mora više na sud

– Iz dostave poziva ispada da je Ćurković uredno preuzeo i potpisao sudski poziv, zar ne – pitala je sutkinja Kantolić.

– Ne znam, imam njegovu adresu u BiH u Grabovici - kazao je odvjetnik.

Matijašević se morao očitovati je li oklevetao Ćurkovića izjavom za novine "Razumijem ga jer je bešćutan vlasnik". Čelnik HUS-a je objasnio da je na prosvjednom skupu 2008. njegova izjava bila puno šira i da je kritički govorio da pravosuđe nakon istrage i optužnice zbog gospodarskog kriminala u Salonitu teškog 100 milijuna kuna Ćurkoviću tolerira činjenicu da je bijegu te da je u tom kontekstu rekao da je "bešćutna proizvodnja azbesta..."

Matijašević više neće morati dolaziti na sud jer je iznio obranu, ali će morati svaki put podizati sudski poziv. Osobito mu smeta jedna stvar na tom pozivu.

– Svaki put kad dobijem poziv za sud, na kuverti gledam štambilj 'kazneni postupak'. Sram me je. Što će ljudi misliti da sam skrivio.

Komentara 14

TO
tomokaro
10:25 20.10.2010.

Sve je to sranje sa blagm okusom bosne

ŽI
žico
14:45 21.10.2010.

Pored toliko domicilnih Hrvata da u hrvatsku dolaze smradovi iz Ercegovine da vide i pljačkaju Hrvatsku ?????????????? Ž A L O S N O

DU
Deleted user
10:03 20.10.2010.

Još jedan biser u knjizi o apsurdima i paradoksima hrvatskog pravosuđa. Bjegunci pokreću kaznene postupke koji se izgleda pokreću i brže od uobičajeno usporenog ritma postupanja u pravosuđu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije