Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNI SUD:

Odbijen prijedlog udruge Blokirani protiv Ovršnog zakona

Blokirani
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
31.01.2017.
u 11:00

Naš pravni sustav temelji se na vladavini prava čiji je sastavni dio i prisilna ovrha pravomoćne sudske odluke koja se ne poštuje

Prijedlog udruge Blokirani za ocjenu ustavnosti svih odredbi iz ukupno 24 članka Ovršnog zakona iz rujna 2012. godine Ustavni sud uglavnom nije prihvatio, a neke i nije razmatrao zbog nepotkrijepljenosti.

Od odlučivanja su se izuzeli troje ustavnih sudaca koji su bili u Hrvatskom saboru kad je zakon donesen – Ingrid Antičević-Marinović, Josip Leko i Davorin Mlakar.

Svojedobno je udruga Blokirani tvrdila da je paket ovršnih zakona kroz besmisleni model blokade svih bankovnih računa doveo do alarmantnog povećanja broja blokiranih od 25.000 na 321.000.

Ustavni sud dao je za pravo Milanovićevoj Vladi da je dio osporavanih odredbi u našem ovršnom sustavu još od 1996. godine, kao primjerice da se ovrha, kad postoji opravdan razlog, može provesti i neradnim danom i noću.

Ustav jamči pravni lijek, ali ne i da žalba mora imati suspenzivni značaj za izvršenje ovršnog rješenja. Štoviše, u sporovima male vrijednosti prema Uredbi EU parlamenta žalba može biti i potpuno isključena.

Blokirani su tvrdili i da Ovršni zakon ovrhovoditelja stavlja iznad zakona i suda, ali Ustavni sud je utvrdio da su normativna rješenja upravo suprotna.

Blokirani su ustavnim sucima napisali da se oko 320.000 blokiranih i osiromašenih stanovnika ne može osjećati zaštićenima niti mogu voditi pravne bitke u ovom sustavu ovrha gdje su im svi računi i imovina pod blokadom na rok od deset godina ili zauvijek jer za to nemaju pravnu pismenost i financijsku snagu.

Ustavni sud im je uzvratio kako politička razmišljanja ne mogu biti predmet ustavnosudske ocjene te da se naš pravni sustav temelji na vladavini prava čiji je sastavni dio i pravični postupak koji podrazumijeva da je u slučaju nepoštovanja pravomoćnih sudskih odluka država ovlaštena putem nadležnih tijela prisilno ovršiti takve odluke.

Teška socijalna situacija građana ne može biti sama za sebe osnova za pokretanje ustavnosudskog postupka, obrazložio je Ustavni sud. 

>> Udruga Blokirani podnijela ustavnu tužbu protiv Vlade

Komentara 5

DU
Deleted user
13:24 31.01.2017.

Svatko treba odgovarati za svoje dugove.Isto tako bi i banke tj.vjerovnici trebali imati uviđaj u platežnu moć dužnika..Nije potrebno bahatiti se..

SS
sseka
15:22 31.01.2017.

ovakav ovršni zakon je progurao bivši ministar miljenić koji je agent lobija gramzljivih odvjetnika i njihovih kancelarija. taj je zakon debelo neustavan i treba ga odmah ukinuti. naravno da dužnici moraju plaćati svoje dugove, no u dug su ih svojom pohlepom uvelike uvukle banke i drugi kreditori. stoga treba napraviti takav ovršni zakon u kojem na ravnopravni način sudjeluju i dužnik i vjerovnik, a ne da se ide iz krajnosti u krajnost: najprije, dok se otimalo i pljačkalo zaštićeni su bili dužnici, a onda se ovakvim ovršnim zakonom, nakon što je pljačka dovršena - najednom favoriziraju vjerovnici. tipična hrvatska posla!

TA
tatatomy2
12:57 31.01.2017.

Isključivanjem +300.000 svojih građana iz legalnog platnog sustava država ih je naprosto natjerala da stvore alternativni (nelegalni) platni sustav. Takav sustav je izvan kontrole države, svidjelo se to državi ili ne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije