Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA VJETROELEKTRANE

Odbijen prigovor braniteljice Josipe Rimac: Pritužbe na rad Uskoka označene kao neosnovane

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
30.07.2020.
u 16:17

Prigovor braniteljice da joj je u više navrata onemogućen uvid u relevantne dijelove spisa, sudac istrage je odbio budući da iz dokumentacije u spisu jasno proizlazi da je obrana, sukladno zahtjevima za uvid u spis, izvršila uvid u spis u nekoliko navrata

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Vinko Mioč odbio je u cijelosti kao neosnovane pritužbe na rad Uskoka koje je uputila odvjetnica Lidija Horvat, braniteljica bivše državne tajnice Josipe Rimac osumnjičene u aferi Vjetroelektrane.

''Prigovor braniteljice da joj je u više navrata onemogućen uvid u relevantne dijelove spisa, sudac istrage je odbio budući da iz dokumentacije u spisu jasno proizlazi da je obrana, sukladno zahtjevima za uvid u spis, izvršila uvid u spis u nekoliko navrata'', kazao je za Hinu glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Vjeran Blažeković.

Dodao je da se zahtjevi branitelja za uvide i kopiranje spisa rješavaju prema redoslijedu zaprimanja, pri čemu prioritet imaju zahtjevi obrane u predmetima u kojima je određen istražni zatvor, a koje sve zajedno treba prilagoditi uvjetima kod zaštitnih mjera.

VIDEO Uhićena i Josipa Rimac: Neslužbeno se doznaje da su ona i Jakupčić uhićeni zbog izgradnje vjetroelektrana u Kninu!

Suprotno navodima braniteljice da se preslike zatraženih dijelova spisa čekaju po 30 i više dana, uvidom u podatke u spisu sudac istrage je utvrdio kako je obrana o izrađenim preslikama bila obaviještena u roku od dva pa do najviše 13 radnih dana od postavljenog zahtjeva za kopiranjem preslika, dodao je Blažeković.

Sudac istrage je u cijelosti odbio i prigovor obrane koji se odnosi na kopiranje DVD medija na kojima se nalaze rezultati posebnih dokaznih radnji. Vezano za prigovor obrane da nisu uložene žalbe na rješenje o provođenju istrage ostalih okrivljenika, Blažeković je izvijestio da je sudac istrage ocijenio kako su žalbe, uz popratni dopis, odmah po proteku roka uložene u spis.

''U odnosu na rješenje o proširenju istrage na koji je braniteljica također uputila prigovor, valja naglasiti da je rješenje o proširenju istrage doneseno 26.lipnja i istog dana otpremljena okrivljenicima i braniteljima'', dodao je Blažeković.

Glasnogovornik suda je izvijestio da se odvjetnica Horvat žalila na rad Uskoka i u dijelu istrage koju vodi sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Milenko Djaković, a koji će odluku o osnovanosti tih pritužba donijeti nakon Uskokovog očitovanja o tim pritužbama. 

Komentara 2

RO
roland
18:55 17.09.2020.

Josipa se jednostavno mora nagoditi s USKOK-om, a ne se uplesti u borbu iz koje će izići potpuno fizički, psihički, moralno i financijski slomljena. Kako ne razumije da će USKOK samo otvarati nove procese, izlazit će novi transkripti razgovora itd.

RO
roland
18:53 17.09.2020.

Ne smaram se naročito pametnim, ali odvjetničkom timu Josipe Rimac mora biti jasno da jedino što je oportuno u ovom postupku jest nagodba s USKOK-om. Neka Josipa rimac prizna krvivni, nagodi se na 5 godina zatvora i kraj priče. Za 3 godine je van, a novac ionako neće morati vratiti. Sve ostalo vodit će u nove postupke i nove istražne zatvore, a suđenja će trajati do 2030. godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije