Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESVAKIDAŠNJE

Odbacili ‘čari civilizacije’ i već 16 godina žive na Dravi

saka
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
01.07.2013.
u 11:00

- Šaka je iznimno talentiran i svestran i jednostavno sam željela da i drugi to saznaju ili se prisjete, ako su zaboravili - rekla je prijateljica Višnje

Varaždinac Josip Cafuk zvan Šaka i supruga mu Ružica prije 16 su godina iza sebe ostavili blagodati civilizacije i preselili su se na Dravu.

Najsretniji

Kućicu u kojoj sada žive izgradili su svojim rukama i osim nje ništa drugo ne posjeduju. U dravskom kraju svi ih znaju, pogotovo Šaku, koga još zovu i Šerif od Drave ili Šumski čovjek. Kućica im je puna njegovih umjetnina. Šaka je samouki slikar i kipar. Davne 1982. godine u bronci je izlio i prijelazni pokal za Prvenstvo Europe u rukometu, koji je, prisjeća se, Sportski savez tada od njega naručio.

- Nekada sam živio od umjetnosti. Čim bih došao kući iz ljevaonice, počeo bih slikati, rezbariti... Niti sam ne znam koliko sam slika naslikao i prodao – prisjeća se Josip Cafuk Šaka, po struci stolar.

-  Bilo je u to doba mnogo amaterskih umjetnika u Varaždinu. Radio sam s njima, ali nisam se nikada mogao uklopiti u to društvo, koje je po meni bilo prijetvorno i licemjerno i ja nisam želio igrati po njihovom pravilima. Zato sam jednog dana jednostavno odlučio odustati od svega i preseliti se na Dravu – kaže Šaka, koji smatra da su mu tada učinjene i neke nepravde.

Sve je to rezultiralo povlačenjem iz javnog i umjetničkog života, na kraju i odlaskom na Dravu. S njim je tada pošla i supruga Ružica, s kojom ima troje sada već odrasle, djece. Ona mu, kaže, ne prigovaraju. Znaju da je tu gdje jest - najsretniji. U kućici na Dravi, bez tekuće vode i struje, Šaka i Ružica imaju sve što im treba.

- Vodu imamo na pumpu, a za struju smo postavili jedan solar. Imamo čak i TV – ponosno kaže Šaka, koji baš ne prati vijesti i događanja u svijetu.

Ipak, zna da u ponedjeljak ulazimo u Europsku uniju.

Legalizacija

- Naravno da znam što se događa, ali ponekad bih bio sretniji da ne znam – iskreno govori okružen narančastim ljiljanima i zelenilom.
Usred šume, uz tihu rijeku, čovjek se doista može osjećati kao da je u nekom drugom svijetu, mirnijem i sporijem. Ipak, opće je poznata stvar da ovakav način života, čak ni za vikendaše nije nikada legaliziran. Šaku pitamo boji li se deložacije, a on spremno odgovara.

- Mi smo zahtjev za legalizaciju predali i sada čekamo rješenje. Neko drugo mjesto za život nemamo, a i stari smo. Ja imam 63, a supruga je godinu starija. Ako nas deložiraju, što mi tu možemo, ali kamo ćemo dalje, to ne znam – rekao je Cafuk, kojeg smo u dravskom zelenilu pronašli uz pomoć njegove prijateljice Višnje Gott.

- Šaka je iznimno talentiran i svestran i jednostavno sam željela da i drugi to saznaju ili se prisjete, ako su zaboravili - rekla je ona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije