Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDIJSKI ISTUPI

Odbačeno 13 prijava protiv Pupovca. Tužiteljstvo: To nije poziv na mržnju, već oštra kritika događaja

Milorad Pupovac
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
11.11.2019.
u 17:13

Njegovi javni istupi nisu se svidjeli mnogima, pa su ga čak optuživali da je Hrvatsku usporedio s NDH, zbog čega su mnogi političari s desnog spektra te braniteljske udruge tražili da  DORH protiv njega pokrene istragu.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je da su odbacili ukupno 13 kaznenih prijava koje su dvije udruge građana i 11 pojedinaca podnijeli protiv Milorada Pupovca zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju  te povredu ugleda Republike Hrvatske.

Pupovac, inače predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik, te uz to koalicijski partner HDZ-ovog Andreja Plenkovića, imao je nekoliko medijskih istupa od 21. do 25. kolovoza 2019., a nakon što su u Uzdolju napadanuti pripadnici srpske nacionalne manjine koji su gledali utakmicu Crvene Zvezde. 

Njegovi javni istupi nisu se svidjeli mnogima, pa su ga čak optuživali da je Hrvatsku usporedio s NDH, zbog čega su mnogi političari s desnog spektra te braniteljske udruge tražili da  DORH protiv njega pokrene istragu. U međuvremenu protiv njega je podneseno 13 kaznenih prijava i sve su sada odbačene,  jer, kako su priopćili iz ŽDO-a Zagreb “nakon poduzetih provjera navoda iz prijava ocijenjeno da se u radnjama prijavljenika nisu ostvarila obilježja kaznenih djela poticanja na nasilje i mržnju kao niti kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske niti kakvog drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti”. 

Tužiteljstvo navodi da iz sadržaja Pupovčevih izjava ne proizlazi da je on njima izvrgavao poruzi ili preziru RH niti je grubo omalovažavao RH. - Te izjave u suštini ne  predstavljaju poziv na javno nasilje i mržnju već u suštini predstavlja oštru, ali dopuštenu kritiku spomenutih događaja u Republici Hrvatskoj. To posebice zato što se u konkretnom slučaju radi i o zastupniku u Hrvatskom saboru koji predstavlja svoje biračko tijelo, a saborski zastupnici uživaju najvišu ustavnu i konvencijsku zaštitu slobode izražavanja i iznošenja svojih političkih stavova, ideja i ocjena - navodi se u obrazloženju odbačaja kaznenih prijava. 


 

Komentara 40

Avatar Mentat
Mentat
17:34 11.11.2019.

Ma da, kad su oni u pitanju sve je: satira, oštra kritika, konstruktivni osvrt na društvo itd. Kad Hrvati progovore to je: fašizam, nacizam, klerofašizam, govor mržnje, poziv na linč, itd.... SVE ZNAMO I SVE NAM JE JASNO. Pravosuđe je upravo i zbog ovog ocijenjeno najgorim u Hrvatskoj! Stari udbaški kadrovi i nove levičarske "ćaćino leno" snage, drmaju pravosuđem. Ako ikad pukne narod u Hrvatskoj, prvo će tu padati glave.

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
17:39 11.11.2019.

Mene brine onaj autobus glasača iz Srbije, bio prilog na tv -u da su plaćeni i put i njihovo glasovanje al pojeo vuk magare 😣😫

CE
centirion
17:32 11.11.2019.

Neznam zašto nisam iznenađen?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije