Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'najpovoljniji ponuđači'

Odbačena prijava protiv doministra policije i još desetorice za namještanje poslova razminiranja

Damir Trut
Zeljko Lukunic/PIXSELL
13.09.2018.
u 10:52

U lipnju te godine je policija podnijela kaznenu prijavu protiv deset vlasnika i direktora tvrtki za razminiranje, među kojima je i aktualni doministar policije, te sada pokojnog ravnatelja HCR-a Dražena Jakopca.

Nakon što je Večernji list pisao o planovima osnutka Ravnateljstva za civilnu zaštitu kojeg bi vodio sadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, Općinsko državno odvjetništvo u Sisku objavilo je kako su 10. rujna odbacili kaznenu prijavu koju je, zbog sumnje u namještanje javne nabave razminiranja, protiv Damira Truta i još deset osoba podnijela 2016. sisačka policija.

Naime, u lipnju te godine je policija podnijela kaznenu prijavu protiv deset vlasnika i direktora tvrtki za razminiranje, među kojima je i aktualni doministar policije, te sada pokojnog ravnatelja HCR-a Dražena Jakopca. Njih se sumnjičilo da su 2013. razvili sustav dogovaranja cijena razminiranja i odabira podizvođača u tim poslovima. Kaznena prijava policija temeljila se na  prijavi Marije Lukić, vlasnice tvrtke za razminiranje Jantar, a osumnjičene direktore i ravnatelja teretilo se da su se, kada bi dogovor bio postignut, javljali  na natječaje i kao najpovoljniji ponuđači eliminirali konkurenciju, a dogovarali su i podizvođače iz svog kruga. Kako bi sve funkcioniralo sumnjičilo ih se da su potpisivali  bjanko izjave koje su služile kao osigurač i bile aktivirane u slučaju da netko izigra dogovor, a u te bi se bjanko izjave onda naknadno dopisivalo da odustaju od posla

"Istina je da smo se mi poslodavci dogovarali i nalazili na neobičnim mjestima, pa i na groblju. Jakopec je tražio da, kako nitko ne bi izigrao taj dogovor, potpišemo bjanko izjave. One su služile su kao “osigurač” ukoliko se ne bi pridržavali dogovora za predmete javne nabave.
 Potpisane bi stajale u ladici službenika HCRa i ukoliko bi netko od nad prekrsio dogovor, bile bi izvađene iz ladice i smatralo bi se da smo odustali od dobivenog posla" – tvrdila je te 2016. Marija Lukić.

Za Večernji list je te 2016. jedan od osumnjičenih Zdenko Sokač, vlasnik dviju tvrtku za razminiranje rekao kako u dogovaranju u sustavu razminiranja ništa nije sporno.

"Naravno da smo se dogovarali da zajedno odradimo pojedini posao jer kod dobivanja projekta gleda se i koliko imaš pirotehničara. Kad se tražilo da ih imaš 160, mi smo se morali udružiti jer ih nitko toliko nema. A kad se dogovaraš o poslu, logično je da se dogovaraš i o cijeni. Pa i Dijana Pleština nas je na sastanku u Vladi sve molila da se ne ide u posao razminiranja po cijeni od tri kune po “kvadratu”, već da sjednemo i dogovorimo se i nađemo rješenje. Ako sam kriv, neka me strpaju u zatvor" – rekao je tada Sokač.

Od tog vremena do danas jedan od osumnjičenih, Damir Trut, postao je, unatoč kaznenoj prijavi policije, pomoćnik ministra unutarnjih poslova iz HDZ-ove kvote i to u vrijeme dok je ministar bio MOST-ov Vlaho Orepić. 

Večernji list je prošlog tjedna pisao da bi Trut trebao postati ravnatelj budućeg Ravnateljstva za civilnu zaštitu u kojeg bi trebao ući i HCR, a čiji je Trut sadašnji član Upravnog vijeća. Nekoliko dana nakon toga sisačko državno odvjetništvo je odbacilo kaznenu prijavu policije iz 2016. 

Odvjetništvo u svojoj odluci ističe kako je, nakon dovršenog istraživanja kaznena prijava odbačena jer je ocijenjeno da nema osnovane sumnje da bi osumnjičenici u postupcima javne nabave stavili ponudu utemeljenu na zabranjenom dogovoru između gospodarskih subjekata koji ima za cilj da naručitelj prihvati određenu ponudu niti da bi zbog njihova postupanja došlo do narušavanja tržišnog natjecanja ili poremećaja na mjerodavnom tržištu pa da bi takvim postupanjem ostvarili zakonska obilježja nekog kaznenog djela.

Komentara 8

ST
Stilihon
11:38 13.09.2018.

Zar je uopće netko mogao sumnjati da će biti drugačije?

RI
rightside
12:34 13.09.2018.

a jel mozda i ostoja tu bio "upoznat" pa ga se sad cuva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije