Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pucao u divlju svinju

Odbačena kaznena prijava protiv biskupa Huzjaka za ranjavanje lovca u lovu

bozic
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
21.05.2020.
u 09:41

Za ranjavanje kolege lovca biskupu je je prijetila kazna zatvora do tri godine

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je odbacilo kaznenu prijavu protiv mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko križevačkog, a kojeg se zbog slučajnog ranjavanja lovca teretilo za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Biskup Huzjak (1960.) je bio kazneno prijavljen da je 11. siječnja 2019. tijekom organiziranog lova na divlje svinje, u namjeri odstrela divljači, bez da se prethodno uvjerio kako neće ugroziti druge lovce, ispalio jedan hitac u smjeru divljači koji je promašio divljač i pogodio drugog lovca, Davorina Vidasa (1954.), u desnu nogu nanijevši mu prostrjelnu ranu desne natkoljenice. To se dogodilo u lovištu Lipovljani Opeke nadomak Kraljeve Velike na području Lipovljana, a za ranjavanje kolege lovca biskupu je je prijetila kazna zatvora do tri godine.

Ranjenom lovcu je liječnička pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Dubrava, gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede koje nisu opasne za život. Alkotestiranjem biskupa Huzjaka je utvrđeno da nije bio pod utjecajem alkohola te mu je oduzeto oružje s kojim je sudjelovao u lovu.

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku priopćilo je kako je kaznena prijava „odbačena na osnovu odredbe članka 206. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku jer u postupanju okrivljenika nisu ostvarena zakonska obilježja kaznenog djela za koje je prijavljen“. 

Podsjetimo kako o samom događaju policija nije objavila informacije u redovnom dnevnom izvješću, nego su reakcije uslijedile tek nakon što su novinari saznali za događaj. I biskup, inače strastveni lovac, se zatim očitovao o događaju, tri dana nakon ranjavanja kolege lovca. Izrazio je bio tada žaljenje zbog nesretnog događaja, a ozlijeđenom lovcu zaželio brzi oporavak. 

U lovu, kojeg je organizirao zakupnik lovišta Šumarski fakultet iz Zagreba, sudjelovalo je bilo 16 lovaca. Bili su raspoređeni na čekama, propisano označeni, a udaljenost između čeka biskupa Huzjaka i lovca Vidasa bila je, pokazao je očevid, 87 metara. Između njih dvojice pojavila se divlja svinja, biskup je zapucao, a metak se u rikošetu odbio u natkoljenicu Vidasa teško ga ozlijedivši.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije