Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadbiskup Bozanić

'Odazovite se popisu kako bi se sačuvalo poštovanje prošlosti'

'05.04.2013., Zagreb - Nakladnik Verbum odrzao konferenciju za medije povodom izlaska knjige, Jorge Mario Bergoglio-Papa Franjo na kojoj je govorio  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
16.09.2013.
u 17:00

Kardinal Bozanić nazočio je obilježavanju 20. obljetnice zločina nad civilima u Uzdolu u BiH

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić ove godine nazočio je obilježavanju 20. godišnjice zločina nad hrvatskim civilima i vojnicima u mjestu Uzdol (općina Prozor - Rama, BiH). Pred tisućama vjernika zagrebački kardinal poslao je jake poruke Hrvatima u BiH, ali i ostalim narodima koji žive u toj državi.

Žrtve nas povezuju

– Moramo poštovati prošlost, ali i živjeti sadašnjost kako bismo imali budućnost – naglasio je kardinal u propovijedi. Osvrnuo se i na važnost žrtve koju su Hrvati toga kraja podnijeli kako bismo svi mi danas mogli uživati u slobodi.

– Tko nas je okupio ovdje? Žrtve! One nas nakon 20 godina povezuju, one nam govore. Na križu ovdje u Uzdolu ispisana su imena 41 ubijene osobe. Ljubav, praštanje i mir – to su poruke s ovoga križa – poručio je kardinal Bozanić.

Dao je potporu izjavi biskupa iz BiH koji su pozvali sve Hrvate da se odazovu predstojećem popisu stanovništva koji će se održati od 1. do 15. listopada. Istaknuo je kako sve Hrvate na izlazak na nadolazeći popis stanovništva obvezuju i uzdolske žrtve.

Nakon mise, svečanog ručka te susreta s brojnim vjernicima koji su sa zagrebačkim nadbiskupom željeli razmijeniti nekoliko riječi, kardinal Josip Bozanić kratko je razgovarao za Večernji list.

Sigurna budućnost

U propovijedi na misi za žrtve zločina u Uzdolu rekli ste da ste u ovo mjesto došli kao hodočasnik. Jeste li zadovoljni s onim što ste ovdje zatekli?

– Jesam. S jedne strane sam zadovoljan susretom s ljudima i drago mi je da su mnogi došli u Uzdol. Rekao sam i u propovijedi, ovo je na neki način i obveza, osobito onih koji su porijeklom iz ovih krajeva. I drugi trebaju doći ovamo, odati poštovanje žrtvama i nadahnuti se porukom koju žrtve daju. S jedne strane to je čuvanje vrednota, a s druge strane mir i opraštanje.

Govorili ste i o popisu stanovništva u BiH, dali potporu poruci koju su poslali ovdašnji biskupi. Koliko je za Hrvate važan popis stanovništva u BiH?

– Rekao sam da na neki način podržavam poruku koju su poslali biskupi iz BiH. Svatko treba poštovati svoju grudu, čuvati svoj kraj, te da se odazovu popisu kako bi se sačuvalo poštovanje prema prošlosti, ali i kako bi se otvorila nova i sigurnija budućnost za one koji su tu rođeni i imaju pravo na to da budu popisani.

Kako vidite položaj Hrvata u BiH?

– O položaju Hrvata vi koji živite ovdje možete suditi. To ne mogu ja koji sam izvana. Podržavam svako nastojanje Hrvata koji žive ovdje, koji su tu rođeni, koji ovdje imaju svoju državu, moraju se zalagati, moraju je čuvati s jedne strane, a s druge strane moraju imati i stanovite obveze, ali i stanovita prava.

a Bivši apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Alessandro D\'Errico, sada sa službom u Hrvatskoj, mnogo je radio na jačanju zajedništva vjernika, Hrvata, suživota u BiH. Može li se i vaš posjet na taj način tumačiti?

– Zajedništvo je crkvena tema i ja kao pastir, kao biskup govorim o zajedništvu vjernika, a to onda pomaže svima. Tamo gdje se promiče zajedništvo promiče se međusobno poštovanje, pravo ljudske osobnosti i još mnogo toga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije