Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagodba

Odašiljači otpisuju HRT-u 20 milijuna kuna duga

'06.10.2012., Zagreb - Na Sljemenskom tornju radnici popravljaju fasadu.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/3
29.01.2013.
u 18:00

Sukob interesa? 
Šef OIV-a Mladen Malić oprašta dug koji je osporavao dok je radio za HRT

Nadzorni odbor državne tvrtke Odašiljači i veze na sjednici održanoj 13. prosinca 2012. godine na zahtjev uprave, kojoj je na čelu Mladen Malić, dao je suglasnost za sklapanje nagodbe s HRT-om o svim spornim pitanjima vezanim uz međusobna potraživanja. Ta odluka, koja je provedena 21. prosinca prošle godine, ne bi bila sporna da njome OIV ne oprašta HRT-u čak 20 milijuna kuna duga.

Preplaćeni ugovor

Naime, 9. veljače 2012., tadašnji predsjednik uprave HRT-a Josip Popovac šalje dopis OIV-u u kojemu ih obavještava da HRT prestaje plaćati 47 milijuna kuna jer su oni svojom stručnom analizom utvrdili da su toliko preplatili ugovor sklopljen s OIV-om.

Taj prijepor dvije državne tvrtke, koji bi se najvjerojatnije raspleo na sudu, ne bi javnosti bio zanimljiv da se u njima ne pojavljuje jedan te isti lik – sadašnji predsjednik uprave OIV-a Mladen Malić – samo u različitim ulogama. Dok su s HRT-a tvrdili da su preplatili usluge OIV-u, Mladen Malić bio je zaposlenik HRT-a i autor analize na temelju koje je tadašnji predsjednik uprave HRT-a Josip Popovac poslao teretnicu OIV-u za 47 milijuna kuna. Danas kada se sklapa nagodba s HRT-om o tom dugu, Mladen Malić je na drugoj strani, ovaj put kao predsjednik uprave OIV-a.

– Sporazumu OIV-a i HRT-a prethodile su višemjesečne detaljne financijske analize stručnih službi OIV-a o financijskim učincima sporazuma i eventualnog sudskog procesa. Budući da je riječ o sporu dvaju subjekata u vlasništvu države, bilo kakav sudski postupak, osim procesa mirenja, bio bi neprimjeren zbog znatnih sudskih troškova te dugotrajnosti i neizvjesnosti procesa, za vrijeme kojega moramo zajednički kvalitetno raditi – odgovorila nam je na upit uime predsjednika uprave Malića, Nevenka Artić Banovac, viša stručna suradnica.

Zanimalo nas je postoji li sukob interesa kod predsjednika uprave Malića koji je, dok je bio na HRT-u, osporavao taj dug prema OIV-u, a sada, kada je predsjednik uprave OIV-a, ide s HRT-om u nagodbu i za značajno umanjen iznos.

Nije odlučivao

– Ne postoji nikakav sukob interesa – kaže Nevenka Artić Banovac iz OIV-a, govoreći nam da je Malić na HRT-u bio zadužen za kontakt s gledateljima i slušateljima u vezi s problemom u prijamu programa. Također, bio je zadužen i za kontrolu kvalitete emitiranja OIV-a i razradu mjesečnih faktura OIV-a prema HRT-u. No, tvrdi ona, nije bio u upravi niti je odlučivao o ičemu vezanom uz OIV.

Malić je prije odlaska na HRT bio zaposlenik OIV-a i otišao je iz te tvrtke sa 206.000 kuna neto otpremnine. Nakon izbijanja afere, ministru Siniši Hajdašu Dončiću obećao je vratiti otpremninu. Vraća je, ali u mjesečnim ratama od po 2000 kuna. U OIV-u kažu da će Malić otpremninu potpuno vratiti.

>>\'Javna televizija nema senzibiliteta za Slavoniju\'

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Nick2k
Nick2k
14:42 30.01.2013.

Vratit će otpremninu u ratama po 2000Kn? Znači treba mu 103 mjeseca bez kamata... 8.5 godina. Ovaj tip ili je jako mlad ili misli duuugo biti na položaju..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije