Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pedijatar

Od travnja nova pedijatrijska ambulanta u Lepoglavi

pedijatar (1)
presnimila Ljiljana Risek
09.03.2011.
u 12:25

Dr. Bojana Ričko-Kovačić: Dnevnu normu od 32 mala pacijenta odradimo već do pauze, a na dan pregledam i do 80 djece!

- U situaciji kad pedijatrijskoj ambulanti u ivanečkom Domu zdravlja gravitiraju djeca ne samo iz Ivanca, nego i iz Bednje, Lepoglave, Višnjice, Ladanja, Jurketinca, Maruševca i cijelog okolnog kraja, gotovo je nemoguće govoriti o smanjenju gužve u čekaonici! Istina je, u doba najvećih sezonskih obolijevanja, a to je od siječnja do ožujka, roditelji s djecom na pregled čekaju čak tri do četiri sata! Razumijem da je to dugo i neugodno, ali i roditelji moraju znati da bolesnu djecu ne možemo odbiti, a tu su i cijepljenje i sistematski pregledi koji se obavljaju usporedo. Radimo najviše što možemo! Dnevnu normu, a to je 32 djece, odradimo već do pauze, a o tome koliki je ovih dana pritisak na ambulantu pokazuje i podatak da na dan pregledam i do 80 djece!

Tim je riječima pedijatrica dr. Bojana Ričko-Kovačić odgovorila na pritužbe pojedinih roditelja koji su se požalili na velike gužve u pedijatrijskoj ambulanti. Roditelji kažu da gužve traju cijele godine, žale se da bolesna, plačljiva i nervozna djeca teško podnose višesatno čekanje i pitaju postoji li mogućnost otvaranja još jedne ambulante koja bi radila u suprotnoj smjeni i tako rasteretila postojeću. Čini se da je rješenje toga problema na vidiku:

- Upravno vijeće Doma zdravlja Varaždinske županije donijelo je odluku o početku rada pedijatrijske ambulante u Lepoglavi, što je u skladu s Mrežom javnozdravstvene službe. Svojim radom trebala bi početi u travnju, a nakon polaganja specijalističkog ispita otvorit će je dr. Izabela Kranjčec i to kao zaposlenik HZZO-a. Time će se rasteretiti ambulanta u Ivancu jer bi dr. Kranjčec preuzela male pacijente s područja Lepoglave, Bednje i okolice – izjavio je ravnatelj županijskoga Doma zdravlja Ivan Crnković.

 A kako to znači da će gužve u Ivancu potrajati još neko vrijeme, roditelji su zamoljeni za još malo strpljenja, to više što pedijatrijska ambulanta u Ivancu ima čak 1320 malih osiguranika u dobi do šest godina.

- Pritisak na ambulantu je golem, pa u pravilu radimo bez pauze. Bolesnu djecu ne naručujemo, to ne bi imalo smisla, jer svi su oni mali i pomoć trebaju što prije. Zdravu djecu naručujemo, a treba znati da samo u prvoj godini života roditelj mora dovesti dijete na sedam obveznih sistematskih i drugih pregleda! Ne stoji prigovor da bolesna i zdrava djeca borave u istom prostoru, jer su čekaonice odvojene, a druga je stvar gdje se roditelji s djecom kreću i čekaju na pregled – ispričala je pedijatrica dr. Bojana Ričko-Kovačić. Djece u ambulanti bilo bi i puno više, no nakon navršene šeste godine oni prelaze izabranom liječniku, pa i to ljuti roditelje jer žele da im dijete još neko vrijeme bude pod kontrolom pedijatra.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije