Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA

Od SAD-a dobivamo dva helikoptera Black Hawk, a dva kupujemo

Damir Krstičević
Foto: Dino Stanin/Pixsell
11.12.2019.
u 18:00

Nabavka helikoptera dobila je jednoglasnu potporu nadležnog saborskog odbora - i pozicije i opozicije.

Vlada je danas na sjednici dala suglasnost Ministarstvu obrane za nabavku i opremanje Hrvatske vojske s četiri helikoptera UH-60M Black Hawk - dva donirana i dva kupljena, ukupne vrijednosti 1,167 milijardu kuna, što će biti realizirano od 2021. do 2026. godine, u partnerstvu s Vladom SAD-a.

Hrvatskoj će, naime, SAD donirati dva helikoptera Black Hawk s pripadajućom opremom i dijelovima, a Hrvatska će od SAD-a kupiti još dva istovjetna helikoptera, a partnerstvom je obuhvaćena i obuka pilota i zemaljskog osoblja te logistička podrška.

Odbor za obranu Hrvatskoga sabora dao je 2. prosinca pozitivno mišljenje vezano za prihvaćanje navedene donacije, proces nabave logističke podrške i obuke, kao i kupnju dva nova helikoptera UH-60M Black Hawk.

Od ukupne vrijednosti opremanja helikopterima koja iznosi 1,167 milijardu kuna, vrijednost donacije je 360,64 milijuna kuna i u cijelosti je podmiruje SAD, a preostali iznos od ukupno 807,23 milijuna kuna osigurava se u proračunu (na razdjelu Ministarstva obrane) u razdoblju od 2021. do 2026. godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da je nabavka helikoptera dobila jednoglasnu potporu nadležnog saborskog odbora - i pozicije i opozicije.

"Helikopter 'Crni jastreb' je moćno sredstvo koje bi nam služilo za ispunjenje sve tri misije HV-a – zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama i pomoć civilnim institucijama i drugim tijelima", naglasio je.

Zbog velikog broja amandmana podnesenih u saborskoj raspravi na Konačni prijedlog ovršnoga zakona, Vlada je Saboru predložila da se o tom zakonu provede treće čitanje.

Komentara 66

NO
Nordik
18:44 11.12.2019.

Ja sam u trgovini platio samo desnu cipelu, lijevu sam dobio besplatno. Ne volim kada ministri misle da smo ovce.

DI
Direkt
20:24 11.12.2019.

4 helikoprera do 2026??? Bravo za kapetana jna!

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
18:50 11.12.2019.

Zašto se ne dodvoravamo jednoj komunističkoj Rusiji kako želi desno biračko tijelo, ministe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije