Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNA EMISIJA

Od pričuva se prikupi 2,5 milijarde kn godišnje, no tržište zgrada je neuređeno

12.05.2021.
u 10:20

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i Uredba o održavanju zgrada dva su temeljna akta koja sada uređuju tržište zgrada

Tržište zgrada teško je dvije i pol milijarde kuna, koliko se godišnje prikupi odpričuve. Golemo je to tržište za sve tvrtke koje se uključuju u radove, popravke i održavanje. No, tržište je prilično neuređeno, a bolji zakonski okviri trebali bi se skrojiti novim Zakonom o upravljanju i održavanju zgrada.

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i Uredba o održavanju zgrada dva su temeljna akta koja sada uređuju tržište zgrada. Međutim, oba su donesena 90-ih, a prava i obveze nisu jasno propisani, kao ni pričuva. Najveći je problem u načinima donošenja odluka, ne postojanje sankcija i generalni nered u zakonima.

Tin Bašić, predstavnik suvlasnika koji je pokrenuo stranicu zgradonacelnik.hr kaže kako je prijedlog nove legislative objedinio neke dijelove zakona o vlasništvu i uredbi koja je na snazi, međutim ne rješava temeljne probleme unutar zgrade. Primjerice etažiranje.  Malo tko od suvlasnika vjeruje da će postupak završiti u roku kraćem od desetljeća.

Prilog o tržištu zgrada možete pogledati i u gospodarskoj emisiji Poslovni plan koja se emitira subotom na drugom programu HTV-a.

Ključne riječi

Komentara 1

KO
Komentator3
11:03 12.05.2021.

Lako je napisati pravilnik, zakon, odredbu. Teško ih je provesti. Mislim da trebamo zakon o provođenju zakona/pravilnika/odredbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije