Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putin kod Orbána, Merkel s Erdoğanom

Od posjeta Angele Merkel najviše profitira Erdoğan

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.02.2017.
u 11:45

Moskva i Budimpešta potpisale su sporazum o suradnji, uključujući i obnovu nuklearke

Jučerašnji posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Budimpešti uzvratni je susret za prošlogodišnji Orbánov posjet Moskvi, ali i pokazatelj kako Rusija Mađarsku smatra glavnim saveznikom Rusije unutar Europske unije. Orbán Putinu treba radi ukidanja ekonomskih sankcija koje su uveli EU i SAD protiv Rusije kao odgovor na aneksiju Krima 2014.

Dolaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću, mijenja se situacija i u Europi. Ovaj, četvrti susret ruskog i mađarskog premijera ima posebno značenje zbog novog američkog predsjednika, kazao je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

– Do sada kada smo htjeli poboljšati bilateralne odnose s Moskvom, nailazili smo uvijek na pritiske da to ne učinimo koji su stizali iz SAD-a i EU. Sada smo sigurni kako Washington neće stvarati prepreke – rekao je Szijjártó.

Bez pritisaka SAD-a

Putin rijetko putuje, a posebno ne u zemlje EU. Sada je otišao u Budimpeštu koja se osjeća osnaženom u svojoj nacionalističkoj politici nakon ulaska Trumpa u Bijelu kuću. Putin je došao euroskeptičnom Orbánu, koji bi mogao u Bruxellesu čak postaviti veto na produžetak sankcija Rusiji, tim više ako Trump djelomično ili potpuno ukine američke sankcije Moskvi. Mađarska je, navodno, izgubila 6,5 milijardi eura izvoza Rusiji zbog sankcija.

– Politika sankcija nije učinkovita, prema našem mišljenju – rekao je Szijjártó. Orbán drži i kako će moći nastaviti svoju politiku zatvaranja granice izbjeglicama, ali i usta novinarima. Budimpeštanski razgovori Putin – Orbán znače i nove ekonomske sporazume. Izgradnja nova dva nuklearna reaktora u Paksu, u središtu Mađarske, povjerena je ruskoj tvrtki Rosatom, koja će biti plaćena ruskim kreditom od 10 milijardi eura. U Budimpešti je potpisan program suradnje za razdoblje 2017.-2022., a u odnosima Rusije i EU, Mađarska igra pozitivnu ulogu – kazao je Putinov savjetnik Juri Ušakov.

Pozitivnu, dakako, za Rusiju. Razgovara se i o međunarodnoj situaciji, a posebno o Ukrajini u svijetlu posljednjih događaja u Avdiivki, gradu na istoku zemlje, gdje je posljednjih dana pojačana napetost između ukrajinskih snaga i milicija samozvane republike Donjeck. Zna se što Rusija traži od Mađarske, a što bi Budimpešta mogla dobiti kao protuuslugu? U budućnosti bi Mađarska mogla biti opskrbljena plinovodima Nord Stream i Turkish Stream.

– Naši mađarski partneri bi se ubuduće mogli povezati s novim kanalima energetske opskrbe koje razvija Gazprom preko Nord Streama i Turkish Streama“, objasnio je Ušakov. Putin treba Orbanov glas u EU, a ostaje pitanje koliko je mađarski premijer time ojačan u Europi?

Predizborna podrška

Istovremeno, njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u Tursku gdje se u Ankari sastala s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom. Naime, Merkel je stigla u Tursku nekoliko mjeseci prije važnih izbora u Njemačkoj i Turskoj gdje Erdoğan u travnju očekuje na referendumu izglasavanje reforme koja bi ojačala njegove ovlasti. S druge strane, Merkel pak već gleda prema parlamentarnim izborima u rujnu koje će zasigurno obilježiti pitanje migranata i odnosi s Ankarom s obzirom na to da u Njemačkoj živi tri milijuna građana turskog podrijetla. Poznato je da su odnosi Ankare i Berlina, dva stupa NATO-a, znatno pogoršani nakon pokušaja državnog udara s ciljem svrgavanja Erdoğana u srpnju nakon kojeg su uslijedile čistke čiji opseg zabrinjava Europu.

Analitičari su uvjereni da je cilj posjeta Angele Merkel pokušaj ublažavanja napetosti u vezi sporazuma s Ankarom o sprečavanju priljeva migranata u Europu, a koji se pokazao upitnim po pitanju djelotvornosti i dugoročne održivosti, što bi za nju moglo biti kobno, jer poznato je da je zbog politike otvorenih vrata migrantima u Njemačkoj drastično pala popularnost kancelarke Merkel, te bi bilo kakav priljev migranata za nju zasigurno značio gubitaka izbora.

S druge strane, oporba, i njemačka i turska, posjet kancelarke Merkel Erdoğanu tumači isključivo kao podršku „sultanu koji je ubio demokraciju“. Merkel je nakon sastanka samo kratko rekla kako je oporba dio demokracije, te kako je sa turskim predsjednikom razgovarala o važnosti slobode izražavanja kao i o slobodi medija.

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
12:11 03.02.2017.

mađari vode politiku u korist svojih državljana. naši recimo suprotno, oni, kao i bugari, npr., vode politiku za druge zemlje. i još se hvale blokiranjem ruskih investicija kod njih! dal su zauzvrat dobili tolko američkih investicija? nisu. pa onda, ua, u čemu je zapreka da zemlja vodi svoju politiku? mađari će imati jeftinu el. energiju, što je krucijalno za investicije, stabilnost, općenito za biznis. biti dobar sa svima s kojima imaš zajedničke interese, e to je domaći političar. mi imamo strane političare.

RA
ranko75
12:45 03.02.2017.

Znaci SAD i EU su trazili od Orbana da ne suradjuje sa Rusijom. Da meni neko ko se je sa drugim posvadjao sugerira da ga i ja izoliram, ja bih to shvatio kao uvredu i tutorstvo, kao da sam jaa malouman i ne znam sam da odlucim sa kime cu graditi kakve odnose. Vidi se da svi nasrtaji na Putina odlijecu kao sa gusana voda, svi polako odlaze na smetliste povjesti i to vrlo neslavno (Obama, Merkel, Porosenko...). A gdje je Hrvatska koja je toboz suverena pa da Obami i Merkelici tresne rukom o stol i kaze da ona nece uvoditi sankcije Rusiji jer to njezinom gospodarstvu steti, a Hrvatska je neovisna i suverena drzava. Zasto ona nije projavila i pokazala svoj suverenitet i neovisnost Obami i Merkelici? Ili je Hrvatska suverena i neovisna samo kada treba razbijati cirilicne table po Vukovaru? Kako to da su slovenci neovisniji i suradjuju sa Rusijom, a Hrvatska nema ni veleposlanika mjesecima u Rusiji. Zasto ga nema? Pa izmislite barem neki razlog da se posvadjate sa Rusijom, pa da izgleda da ste zbog svojeg razloga u losim odnosima sa Rusijom, a ne kao jefdtina sluskinja SAD i EU. U cemu bi se mogli posvadjati sa Rusijom? Pa recite im da vam je dosadilo to sto oni prodaju raketne motore SAD, i da cete im ubuduce vi prodavati, a i u kosmos cete slati svoje kosmanaute, i nema sta tamo da rade ruski, pa kako rusi ignoriraju zahtjeve Hrvatske po kosmosu povucite veleposlanika,tako bi izgledalo da ste se sami posvadjali sa Rusijom i to po kosmosu, a ne da ste potrcko SAD i EU. Savjet je potpuno besplatan.

ZH
zhecko
12:28 04.02.2017.

Reichsführerica je prava glupatscha !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije