Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS SLUŽBENA ODLUKA HBK

Hrvatska ostaje bez misa i ispovijedi?

katedrala polnoćka
Foto: PIXSELL
1/3
18.03.2020.
u 06:58

Biskupi HBK tek danas trebaju na susretu na Ksaveru službeno potvrditi tu svoju nakanu

Sinoć je, sat vremena prije ponoći, na internetskim stranicama Riječke nadbiskupije i Facebook profilu trsatskog svetišta objavljena odluka Hrvatske biskupske konferencije o mjerama u zaštiti od koronavirusa, koje uključuju i ukidanje misa za vjernike, raznih pobožnosti i ispovijedi, a mise bi služili svećenici bez naroda. No, ta je objava u Rijeci bila preuranjena i ishitrena jer, kako doznajemo, biskupi HBK tek danas trebaju na susretu na Ksaveru službeno potvrditi tu svoju nakanu. Međutim, među njima ima onih koji ne misle da vjernicima treba spriječiti dolazak na misu. Tako da tek treba očekivati službeni stav HBK, a nacrt dokumenta HBK, koji je noćas prije ponoći objavljen, u Rijeci donosimo u cijelosti:

Odredbe HBK u svezi sa širenjem koronavirusa COVID-19

Svjesni situacije i odgovornosti za zdravlje i život vjernika, a u skladu s najnovijim mjerama Nacionalnog kriznog stožera, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, Hrvatski biskupi donose mjere koje stupaju na snagu u srijedu, 18. ožujka 2020. u 00:00 i traju do drugačije odluke.

1. Da bi se izbjeglo širenje koronavirusa COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjeg.

2. Svećenici slave svetu misu privatno, bez sudjelovanja vjernika.

Video - Apel medicinara građanima

 

3. Svete mise, Križni put i drugi oblici pobožnosti na otvorenom nisu dopušteni.

4. Biskupi ordinariji, sve do opoziva, katoličke vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, praćenjem svete mise na radiju, televiziji ili na internetu i primanjem duhovne pričesti.

5. Neka se crkve za vrijeme epidemije, kad je to moguće, otvore isključivo pod sljedećim uvjetima:
a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika bez simptoma akutne plućne bolesti.
b) maksimalno 10 ljudi može biti prisutno istovremeno, s najmanjim razmakom od 1,5 metar.
c) crkvu, koja je otvorena za vjernike, treba najmanje dva puta dnevno čistiti dezinfekcijskim sredstvima (kvake na vratima, klupe itd.).
d) Vjernici moraju u crkvi dobiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke.

Video – Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

 

6. Slavlje sakramenta ispovijedi se odgađa na neodređeno.

7. Crkveni sprovodi dopušteni su uz strogo pridržavanje uputa državnih institucija. Sprovod se obavlja bez sprovodne mise i samo s najbližima. Sprovodna misa neka se slavi nakon ukidanja ove upute.

8. U smrtnoj opasnosti dopušteno je podijeliti bolesničko pomazanje ukoliko su svećenik i vjernik pravilno zaštićeni.

9. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.

10. Biskupijski i župni uredi, crkveni arhivi i drugi crkveni uredi ostaju zatvoreni do daljnjeg. Vjernici se mogu obratiti župnim uredima isključivo telefonom ili e-mailom.

11. Katolički vrtići, škole i druge obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Nacionalnog kriznog stožera, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

12. U ustanovama gdje borave redovnici i redovnice neka se ograniče izlasci i kontakti s posjetiteljima izvana.

Svećenici i ostali pastoralni djelatnici mole se da objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.

Braćo i sestre!
Dužnost nam je kao kršćanima pokazati solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u šansu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12). Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga Korizmenog vremena, a naša molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda u ovom izazovnom vremenu neka bude usrdna.

 

Ključne riječi

Komentara 119

SO
Sir Oliver
01:25 18.03.2020.

Ako je misa sveta, onda nema razloga da se bojite virusa.

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
04:24 18.03.2020.

Prijelomna vijest! Vatikan je blizu pronalaska molitve protiv korona virusa!

DF
Debeli.febo
06:33 18.03.2020.

Kako sada to,nije li Crkva hram Gospodnji,a dragi Bog je svemogući ,Stvoritelj neba i zemlje,i kako sad to je li virus od Boga ili đavla,da li je u ovom slučaju đavao jači i od dragog Boga??Znači da u crkvi vlada đavao,nismo zaštićeni Božjom snagom kada molimo u crkvi??Zašto nam to ne objasni biskupska konferencija,kako sada samo to da se odgađaju mise i sakramenti,ne pomaže ni zajednička molitva???Da li se time odričemo Boga i je li sotona pobijedila,zašto nas ne zaštiti Božja milost,da li se Bog odriče nas i daje nas u ruke sotoni i đavlu,što s time??Objave neku odluku i priopćenje i to je to,ajde bok!!??A čitavo vrijeme nas potiču da molitvom zazivao Božju milost,osobito zajedničkom molitvom u crkvi,jer inače bi se mogli pomoliti sami doma bez odlaska u crkvu i primanja sakramenata???S druge strane u državi registrirano 85%katolika,a oni se oglase samo s jednim priopćenjem i to je to,a što je s Božjom voljom??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije