Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb pod istragom

Od početka afere Agram USKOK otvorio desetak istraga nad Bandićem i njegovim suradnicima

12.5.2015.,Zagreb -  Gradonacelnik Milan Bandic predstavio je nove plinske autobuse u autobusnom pogonu ZET-a. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/9
25.08.2015.
u 18:47

"Idemo delat!" Omiljena je to uzrečica Milana Bandića koji tim riječima javnosti poručuje da "on dela" te da je, barem kako on misli – nezamjenjiv

"Idemo delat!" Omiljena je to uzrečica Milana Bandića koji tim riječima javnosti poručuje da "on dela" te da je, barem kako on misli – nezamjenjiv. No Bandićevu najpoznatiju uzrečicu, po svemu sudeći, preuzeo je i USKOK, koji je u posljednjih desetak mjeseci poprilično "delao" kada su poslovi gradonačelnika Bandića i najbližih mu suradnika u pitanju.

U brojkama to izgleda ovako: otkad je u listopadu lani Bandić uhićen u aferi Agram, USKOK je bacio široku mrežu nad njega, njegove suradnike i poslove gradskih službi, a to je za sada rezultiralo s desetak istraga. Od tih desetak istraga četiri su za sada okončane optužnicama – afere GUP, U ime obitelji, Nadstrešnice i Bundekfest – dok u drugim slučajevima istrage još traju. Od četiri do sada podignute optužnice tri još nisu pravomoćne, dok je četvrtu, onu za Bandićevo pogodovanje građanskoj inicijativi "U ime obitelji", sud odbacio smatrajući da tu nema elemenata kaznenog djela. No kako je spis po USKOK-ovoj žalbi trenutačno na Vrhovnom sudu, ta priča još nije gotova, odnosno moguće je da Vrhovni sud odluči drugačije od nižeg suda. U svim postupcima pokrenutim protiv Bandića i njegovih suradnika pod lupom istražitelja našlo se 50-ak osoba, a među njima i brojni pročelnici, njihovi zamjenici, razni referenti te šefovi gradskih poduzeća i Zagrebačkog holdinga. Da USKOK ne češlja samo poslovanje Grada Zagreba, svjedoči i to što je pod istragom i nekoliko viđenijih zagrebačkih poduzetnika, a neki od njih, poput ugostitelja Josipa Katića, spadaju u red Bandićevih pouzdanika. Odnosno ljudi kojima prvi čovjek Zagreba bezgranično vjeruje i s njima neprestano posluje. Kako to poslovanje izgleda, vidljivo je iz navoda do sada podignutih optužnica, a takvo poslovanje moglo bi se nazvati svakakvim, samo ne transparentnim. No možda više od transparentnosti gradskih poslova javnost zanima kako će u konačnici završiti "obračun" između USKOK-a i Bandića. A tko je "pobjednik" u tom sukobu neće se znati prije no što pokrenuti postupci budu sudski okončani. No i bez toga već se sada može reći da je Zagreb na neki način paraliziran jer teško je očekivati normalno funkcioniranje grada u kojem se USKOK i policija gotovo svakodnevno bave njegovim prvim čovjekom te povećim brojem njegovih suradnika.

Davor Jelavić jedan je od najbližih intimusa Milana Bandića

Davor Jelavić jedan je od intimusa Milana Bandića, a dok je bio pročelnik Ureda za prostorno uređenje i izgradnju, bio je i jedan od najbližih Bandićevih suradnika. Istraga protiv Jelavića, zbog više stvari, otvorena je i prije početka afere Agram, a to je za sada rezultiralo dvjema optužnicama. Prva od njih odnosi se na tzv. aferu Nadstrešnice, a prema optužnici, Zagreb je netransparentnim poslovima oštećen za oko 14 milijuna kuna. Osim Jelavića, optuženi su i njegova pomoćnica Vesna Lubina te Petko Gavrilović, Mladen Siketić i Antun Fabek, bivši šef Gredelja.

Prvu Bandićevu optužnicu sud je odbacio, no USKOK se žalio

Prvu optužnicu protiv Milana Bandića USKOK je podigao u siječnju ove godine zbog dodjele štandova građanskoj inicijativi "U ime obitelji", no za sada nije prošla na sudu. Županijski sud u srpnju ju je odbacio navevši da u onome što se Bandiću stavlja na teret nema elemenata kaznenog djela. USKOK se na odluku suda žalio pa će zadnju u svemu imati Vrhovni sud. Osim Bandića, optužen je i Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, s kojim je Bandić nerazdvojan, te Zdenka Palac, voditeljica podružnica Tržnica Zagreb.

Lovrić i Klemm pod istragom i zbog transfera Darija Šarića

Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, uhićen je dvadesetak dana nakon Bandića, s kojim je, kako već rekosmo, nerazdvojan posljednjih mjeseci. Istraga koja je tada protiv njega pokrenuta odnosila se na poslovanje KK Cibone kojoj je Lovrić bio predsjednik od studenog 2012. do travnja 2014. Konkretnije, Lovrić se sumnjiči da je KK Ciboni na nezakonit način omogućio da stekne neke gradske prostore, a pod lupom se našao i transfer košarkaša Darija Šarića. Na meti istražitelja, osim Lovrića, našli su se i Dragutin Kosić, ravnatelj Ustanove za upravljanje sportskim objektima, koji je osumnjičen i u aferi Agram, poduzetnici Tomislav Kolarić i Željko Telinec, te Josip Klemm, vlasnik zaštitarske tvrtke Klemm security. Negdje u to vrijeme počeli su i braniteljski prosvjedi, koji traju do danas, a u kojima je Klemm označen kao jedan od glavnih organizatora. Inače, osim što je pod istragom u ovom postupku, Klemm je u međuvremenu optužen i zbog utaje poreza.

U listopadu lani uhićen Bandić i pola mu suradnika

Kada je u listopadu lani uhićen Milan Bandić, s njim je "palo" i pola grada. Jer, osim gradonačelnika Zagreba, uhićeni su i Slobodan Ljubičić, tada predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga, Ivan Tolić, član uprave Holdinga i šef ZET-a, Miljenko Benko, voditelj Čistoće, Zdenko Antunović, glavni tajnik Sportskog saveza grada Zagreba, Vidoje Bulum, pročelnik Stručne službe gradonačelnika, Ante Dodig, direktor Gradske plinare, Dragutin Kosić, ravnatelj Ustanove za upravljanje sportskim objektima, Miro Laco, pročelnik Ureda gradonačelnika, Željko Horvat, posebni savjetnik gradonačelnika, Ivan Markus, voditelj Službe za javnu nabavu Holdinga, Ines Bravić, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinskopravne poslove i imovinu grada Zagreba, Koraljka Rožanković Uremović, viša stručna savjetnica pročelnice Ureda za imovinskopravne poslove... Istraga traje, a optužnica se očekuje do kraja godine.

Investitorima 68 milijuna kuna

Druga optužnica koja je protiv Jelavića podignuta u lipnju ove godine i još nije pravomoćna odnosi se na izmjene GUP-a, na kojima su pojedini investitori "zaradili" 68,6 milijuna kuna. Osim Jelavića, optuženi su i Željko Horvat, bivši savjetnik pročelnika gradskog Ureda za prostorno uređenje, Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica gradskog Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, Ivica Fanjek, pročelnik gradskog Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba, Vidoje Bulum, pročelnik Ureda gradonačelnika, Greta Augustinčić Pavičić, tajnica Gradske skupštine, te Petar Milas i Andreja Gazdek.

Protiv bivšeg šefa Čistoće USKOK provodi dvije istrage

Miljenko Benko bio je šef zagrebačke Čistoće dok nije uhićen u aferi Agram. Morao je dati ostavku kako bi imao šanse da uz jamčevinu izađe iz istražnog zatvora. U međuvremenu protiv njega te njegova pomoćnika Ivana Markusa, voditelja Službe za javnu nabavu zagrebačkog Holdinga te također uhićenog u aferi Agram, pokrenuta je još jedna istraga. Tom istragom, osim njih dvojice, obuhvaćen je i Tomislav Jukić, vlasnik tvrtke Gradatin. Benka sumnjiče za mito te malverzacije vezane za nabavu kamiona za Čistoću.

Kako su se dodjeljivali šatori na Trgu bana Jelačića i na Bundeku

Koncem srpnja podignuta je i optužnica zbog malverzacija pri dodjeli ugostiteljskih štandova u šatoru na glavnom zagrebačkom trgu te Bundekfestu 2013. i 2014. Optuženi su Ratimir Jureković, pomoćnik pročelnika u gradskom Uredu za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba, Josip Nalis, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb, ugostitelj Josip Katić, Zdenko Antunović, glavni tajnik Sportskog saveza grada Zagreba i jedan od Bandićevih intimusa, te Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Sumnjiče ih da su tražili mito kako bi im dali radove

Zbog netransparentnih poslova vezanih za gradsku rasvjetu istraga je pokrenuta i protiv Mije Miroševića, šefa Odsjeka za građenje i održavanje javne rasvjete grada Zagreba te Petka Gavrilovića, direktora tvrtke Gamont. Gavrilović je optužen i u aferi Nadstrešnice, a cijela priča svodi se na to da se Marošević i Gavrilović sumnjiče da su tražili mito od više poduzeća koja su trebala biti podizvođači radova.

Pod istragom i jedan od Lovrićvih pomoćnika

Nenad Kovačević jedan je od suradnika i pomoćnika Ivice Lovrića, pročelnika za kulturu, sport i obrazovanje, a istraga protiv njega pokrenuta je u studenom lani. Uz njega su osumnjičeni i Goran Kovačić, Marko Vučićević, Božo Ljubičić i Damir Jurić. Sumnjiče ih za više koruptivnih djela, a sve kako bi jedan objekt bio prenamijenjen i iznajmljen na pet godina za potrebe dječjeg vrtića.

Aferom se prvi bavili novinari Večernjeg lista

Afera Krašograd kroz hrvatski medijski prostor prvi se put zakotrljala prije sedam godina, o tome kako su se netransparentno mijenjala gradska zemljišta opširno je prvi izvještavao Večernji list. Ta novinska priča sada bi mogla dobiti i sudski epilog jer je istraga protiv više osoba pokrenuta u ožujku ove godine, a u međuvremenu je ta istraga jednom i proširena. Osumnjičeni su Ninoslava Zeković, bivša pročelnica Ureda za imovinskopravne poslove grada Zagreba, Boro Kisjelica, njezin zamjenik, te odvjetnik Davor Galetović, sudski vještak Mirko Kožulj i Ante Barada, vlasnik poduzeća Studio X.

>>Sumnjiče se da su zajedno počinili djela, Bandiću mjere opreza ukinute, Bulumu ne

>>Sud odbacio optužnicu protiv Bandića jer je radio u okviru ovlasti

Komentara 8

DU
Deleted user
20:46 25.08.2015.

Kada se kod nas uobičaji da istražitelji prikupe kvalitetne dokaze, da se spriječi da osumnjičeni sazna za sadržaj i faze postupka, onda će biti i presuda onima koji doista kradu, nemilice troše naše novce, rasipaju, pogoduju i td. No međutim,, dok je svima prvo na pameti medijska pompa, slava pod svaku cijenu, mahanje "slučajevima" i silnim optužbama koje nisu kvalitetno pripremljene, do tada je sve to trla-baba-lan. Pusto laprdanje (ispričavam se na izrazu, ali samo takav može opisati ove kvazi-komedije)

HE
herojulice
19:31 25.08.2015.

Ovo što ste naveli je kap u moru. Kad počnete pričati o milijardama onda ste na pravom putu.

CV
cvijece
21:03 25.08.2015.

Funkcija:POSEBNI savjetnik.Što li posebno taj netko zna raditi u odnosu na druge neposebne ljude ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije