Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIPENDIRANJE U KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI

Od plaćene prakse do posla nakon škole za limare, zidare...

Stipendiranje
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
08.11.2019.
u 20:46

Plaćena im je, naravno, i praksa, pa učenik mjesečno može ostvariti i do 2000 kuna primanja; uz stipendije i praksu – kazao je Miroslav Brodarić, vlasnik karlovačkog Limarskog obrta Brodarić.

– Nakon 15 godina što u sustavu obrazovanja nemamo limara, tesara, krovopokrivača, sada smo upisali i ta zanimanja; sedam tesara i tri limara. Ja stipendiram dva limara i dva tesara, već idu kod mene na praksu i dobivaju od mene 500 kuna stipendije za prvu godinu, dobivat će 750 kuna u drugoj i tisuću kuna u trećoj godini školovanja.

Plaćena im je, naravno, i praksa, pa učenik mjesečno može ostvariti i do 2000 kuna primanja; uz stipendije i praksu – kazao je Miroslav Brodarić, vlasnik karlovačkog Limarskog obrta Brodarić. On je jedan od nekoliko obrtnika i poduzetnika u Karlovačkoj županiji koji su odlučili, pored županijskih ili stipendija Ministarstva gospodarstva, i sami stipendirati učenike u deficitarnim zanimanjima kakvo je u posljednje četiri godine i zanimanje zidar.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Mijo Popovački, vlasnik građevinske tvrtke Izgradnja Popovački, ima učenike na praksi i zadovoljan je njihovim interesom, odgovornošću i željom da nauče posao te im je obećao da će kod njega posao imati kada završe školovanje.

– Građevinski radnici kod nas imaju od 5500 do 10.000 kuna plaću i uvjerena sam da je to dobar motiv da ostanu raditi u Hrvatskoj jer vani teško da će imati veću zaradu s obzirom na troškove stanovanja – kazala je Marija Janžetić, direktorica AB Gradnje, tvrtke koja također stipendira učenike.

Luka Laić jedan je od učenika sa stipendijom obrtnika i zadovoljan je praksom u Limarskom obrtu Brodarić.

– Sam sam odlučio ići za limara jer me zanimalo što se sve i kako može napraviti s limom. Želio sam zanimanje gdje mogu ići na praksu i nakon škole tamo i raditi. Sviđa mi se u školi, na praksi još i više, imam odličnog gazdu, tako da ne razmišljam, barem sada, o odlasku iz Hrvatske – kazao je Luka. Uz ostale stipendije, Karlovačka županija ove godine stipendira i 12 učenika u deficitarnim zanimanjima; tesare, limare i tapetare.

Komentara 1

J2
Jarac_26
21:54 08.11.2019.

A ha. Nekom palo na pamet zanatlijama davati poticaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije