Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKUJE SE NAVALA

Od ove godine i u Novskoj kreće najtraženiji srednjoškolski smjer tehničara za razvoj video igara

Od ove godine i u Novskoj kreće najtraženiji srednjoškolski smjer tehničara za razvoj video igara
Foto: Vecernji.hr
1/3
07.05.2020.
u 11:47

Kurikulum za ovo zanimanje napravili su, u sklopu svog projekta Poduzetničkog inkubatora PISMO, djelatnici i suradnici Razvojne agencije SIMORA.

Nakon što je lani prva generacija upisana u sisačkoj Tehničkoj školi, Ministarstvo obrazovanja dalo je dopusnicu da se smjer „Tehničar za razvoj video igara“ od jeseni može upisivati i u Srednjoj školi Novska, gdje već djeluje prvi Poduzetnički inkubator za razvoj video igara u Hrvatskoj.

U Gradu Novska očekuju navalu na upisima, baš kao lani u Sisku, te najavljuju kako će svakome upisanom učeniku koji dolazi izvan Novske osigurati i smještaj.

„Nakon Siska ćemo, kao druga škola u Hrvatskoj, upisivati ovaj četverogodišnji smjer. Naglasak novog programa je stavljen na strukovni dio, više od 50 posto nastavnog sadržaja su stručni predmeti što je važno kako bi učenici nakon škole stekli potrebne vještine za tržište rada, ako se ne odluče za daljnje obrazovanje. Imat će najmoderniju potrebnu opremu u školovanju, a znanja koja steknu moći će primijeniti kasnije i u informatici, arhitektonskim i grafičkim studijima, filmskoj industriji...“ – najavila je ravnateljica Srednje škole Novska Nikolina Fijačko-Filipović.

Kurikulum za ovo zanimanje napravili su, u sklopu svog projekta Poduzetničkog inkubatora PISMO, djelatnici i suradnici Razvojne agencije SIMORA.

„Očekujemo veliki interes, pogotovo što će biti riješen i smještaj, što je bila prepreka Sisku koji nema učenički dom. Lani je u prvom satu prijava bilo 204 prijava za ovaj smjer u Tehničkoj školi Sisak, a bilo bi i sigurno više da je bilo smještaja“ – rekao je ravnatelj SIMORE Mario Čelan dodavši kako će učenicima u Novskoj biti na raspolaganju oprema vrijedna milijun eura kojom je opremljen Poduzetnički inkubator. 

Među tom opremom su i razni simulatori, stop motion studio, a učenici će se moći spojiti i s nekom od 33 tvrtke koja djeluje u inkubatoru i razvija svoje gaming projekte

„Ponosni smo što smo dobili trenutačno najtraženije srednjoškolsko zanimanje u Hrvatskoj, no projekt Novske i Sisačko moslavačke županije kao regionalnog središta za razvoj video igara u Novskoj ide dalje. Očekujemo otvaranje druge zgrade Poduzetničkog inkubatora PISMO ovdje kao i  četvrtu generaciju prekvalifikacija za ovo zanimanje u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje.“ – rekao je gradonačelnik Novske Marin Piletić dodavši kako će ove godine osigurati smještaj svim upisanim srednjoškolcima izvan Novske, a da se nadaju za nekoliko godina otvoriti i Učenički dom u ovome gradu.

On bi se trebao nalaziti u sklopu planiranog kampusa koji bi uključivao i fakultet vezan uz razvoj video igara, studentski dom te arenu za e-sport s oko 4.000 mjesta i svom potrebnom infrastrukturom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije