Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DARKO MILINOVIĆ:

Od novog zakona o umjetnoj oplodnji – 21 trudnoća više

jajasca
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/3
Autori: Diana Glavina, Sandra Veljković
15.05.2010.
u 22:00

Osam je žena zatrudnjelo iz odmrznutih jajnih stanica, a bilo je 30 prijenosa, čulo se na Kongresu o umjetnoj oplodnji.

Iz postupaka medicinske oplodnje ostvareno je prema starom zakonu 578 trudnoća, a prema novom zakonu 599 ili 21 trudnoća više. U postocima uspješnost svježeg embriotransfera ranije je bila 29,3 posto, a sada iznosi 30,5 posto.

Radi samo pet centara

Osam je žena zatrudnjelo iz odmrznutih jajnih stanica, a bilo je 30 prijenosa. To su sedmomjesečni rezultati medicinski potpomognute oplodnje prije i poslije zakona prema kojima u uspješnosti bitne razlike nema.

Kako samo pet centara radi puni program, većina ostvarenih trudnoća odnosi se na nekoliko od ukupno 12 IVF-centara u Hrvatskoj. U najvećem centru, u Klinici Vuk Vrhovac u Zagrebu, u prva četiri mjeseca ove godine ostvareno je 120 trudnoća u odnosu na 112 u četiri lanjska mjeseca.

U istom su razdoblju u Petrovoj bolnici bile 63 trudnoće, a lani 48 trudnoća. U Općoj bolnici Sveti Duh ostvareno je u tim mjesecima 120 trudnoća, osam više nego lani, itd.

Razdoblje prilagodbe

Ovo je dio podataka iznesenih na prvom Kongresu o medicinskoj oplodnji koji se održava na Plitvičkim jezerima na kojemu su se okupili stručnjaci iz svih centara za medicinsku oplodnju kako bi ocijenili prve rezultate medicinske oplodnje po uvjetima novoga zakona koji zabranjuje zamrzavanje zametaka i omogućuje oplodnju samo tri jajne stanice.

Rezultati in vitro fertilizacije prije i poslije zakona podjednaki su – zaključak je Nacionalnog povjerenstva za medicinsku oplodnju o čemu su izvijestili Velimir Šimunić, Krunoslav Kuna i Dejan Ljiljak. Međutim, ističu, danas bismo imali pedesetak trudnoća više da je broj svježih embriotransfera bio isti kao lani.

Osim toga, ograničavajuća je okolnost da je centar u bolnici Sveti Duh više mjeseci bio u rekonstrukciji, Klinika Vuk Vrhovac nije radila u rujnu i prosincu prošle godine, a većina je centara morala proći razdoblje prilagodbe novom zakonu.

Neke probleme sa zakonom ne može riješiti niti nova oprema

- Rezultati jesu gotovo isti, ali treba imati na umu da je porastao broj centara koje obavljaju potpomognutu oplodnju, u opremu je uloženo 40 milijuna kuna i poraslo je iskustvo liječnika. Istovremeno, postotak transfera je pao devet posto - bio je komentar pacijenata nakon iznošenja rezultata o postupcima potpomognute oplodnje.

Usporedo s 1. hrvatskim kongresom o medicinskoj oplodnji na Plitvicama, jučer se u istom hotelu, u susjednoj dvorani održavao neformalni Kongres pacijenata, u organizaciji Građanske inicijative protiv Zakona o medicinskoj oplodnji. Gotovo 40 pacijenata i članova obitelji iz cijele Hrvatske stiglo je na Plitvice kako bi izrazili nezadovoljstvo diskriminirajućim odredbama Zakona, razmijenilo iskustva, ali i poradilo na dijalogu s liječnicima.

Komunikacija je trajala cijeli dan, najintenzivnije za vrijeme jednosatnog okruglog stola. Pacijenti su ponovili da podržavaju edukaciju i nabavku nove opreme - ali su - navodeći neovisne stručnjake i osobna iskustva liječenja, prosvjedovali protiv odredbi o oplodnji samo tri jajne stanice. Dio liječnika se složio da u zakonu postoje poteškoće, ali da pacijenti nisu ni svjesni dijela njih, te su im kazali kako su se skupili na Plitvicama kako bi baš o tome razgovarali.

- Neke stvari se mogu tehnički riješiti, ali mi znamo gdje su problemi u zakonu koje ni oprema ne može olakšati - govorili su im liječnici.

Profesor Šimunić pozvao je pacijente i liječnika da napišu svoje primjedbe na Zakon, na osnovu čega će postići konsenzus te zaključke uputiti Nacionalnom povjerenstvu pa u Ministarstvo zdravstva, kazali su pacijenti.

Komentara 33

JO
joshua
22:25 15.05.2010.

A zašto vi, heather, ne posvojite dijete? Stvarno, zašto?

HE
heather
22:12 15.05.2010.

a zašto žene koje ne mogu rodit ne posvoje dijete?

HE
heather
22:51 15.05.2010.

imam svoju djecu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije