Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALEKSANDAR VUČIĆ

Od nacionalističkog huškača do umjerenog europejca?

19.04.2019.
u 11:30

Vučićevi protivnici govore da je on danas isti kakav je i bio kada se devedesetih udružio sa Slobodanom Miloševićem kako bi osigurao opstanak njegova režima.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić počeo je svoj politički život kao radikalni nacionalist, ali se zadnjih godina prikazuje kao umjereni, proeuropski orijentirani konzervativac

Vučić, čija moć znatno prelazi ovlasti koje ima, voli slati poruke kako bi bez njega zemlja propala. 

To će pokušati dokazati večeras u Beogradu, na velikom skupu kojim će uzvratiti udarac oporbi koja protiv njega prosvjeduje svaki vikend od studenoga. 

Vučićevi protivnici govore da je on danas isti kakav je bio kada se devedesetih udružio sa Slobodanom Miloševićem kako bi osigurao opstanak njegova režima.

1/0

Vučić je (49) u politici cijeli svoj odrasli život. Pridružio se ekstremnoj Radikalnoj stranci 1993. i već dvije godine poslije bio njezin čovjek broj tri. 

"Ubijte jednog Srbina, mi ćemo sto muslimana", grmio je s govornice srbijanskog parlamenta kada je NATO bombardirao snage bosanskih Srba nakon srebreničkog genocida. 

Hrvatska mu još pamti govor iz Gline 1995. kada je tvrdio da to nikada neće biti Hrvatska nego Velika Srbija. 

Kao Miloševićev ministar informiranja od 1998. do 2000., Vučić je brzopoteznim suđenjima i velikim kaznama sustavno zatvarao medije koji su kritizirali režim.

Otkako je napustio radikale 2008. i osnovao Srpsku naprednu stranku (SNS) promijenio je kaput i postao zagovornik približavanja Europskoj uniji iako mu otvorena ljubav prema Rusiji nije okopnjela. 

Sada tvrdi da je prvak proeuropskih reformi, neumorni mirotvorac u regiji i neumorni borac za demokraciju i protiv korupcije. Ali se govora mržnje i dalje ne libi pa tako oporbene čelnike naziva fašistima, bitangama i kriminalcima

Deklarativna borba protiv korupcije također mu završava na oporbi. 

A oporba mu teško može odgovoriti jer medijima, u kojima je Vučić svakodnevno hvaljen, ima vrlo ograničen pristup. 

Otkako je postao predsjednik u svibnju 2017., Vučić se neprestano upliće i u ona područja koja nisu njegova nego vladina ingerencija. To može jer ima potpunu kontrolu nad SNS-om, strankom koja dominira parlamentom od 2012. godine. 

Pogledajte i video: Vučić i Putin u Beogradu

Ključne riječi

Komentara 21

ZI
zip123
21:40 19.04.2019.

Jedno je izlog a drugo je ducan

IL
ilijan
19:29 20.04.2019.

Da je u oporbi bio bi isto a i sada nije nešto

GA
Garcia
14:29 19.04.2019.

Dosadni ste više s tom srbijom i njezinim političarima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije