Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijerska liga eu

Od Milanovića su samo četiri premijera u EU mlađa

sabor, kosor, milanović (1)
Patrik Macek/PIXSELL
05.12.2011.
u 22:45

Milanović će biti među najlošije plaćenim premijerima. Talijan Monti plaće se odrekao

Premijer... Tu riječ izborni pobjednik Zoran Milanović čuo je od nedjelje već bezbroj puta. Ljudi okupljeni oko njega u izbornoj noći prilazili su mu i ponavljali: "Čestitam, premijeru." Tako je bilo u MSU, tako je bilo u Gjuri II...

A ovo je novo društvo Zorana Milanovića – premijeri 27 zemalja članica EU. Milanović je u usporedbi s njima jedan od najmlađih: mlađi su samo premijerka Danske i premijeri Finske, Letonije i Nizozemske. U usporedbi s njima, Milanović će biti pri dnu po premijerskoj plaći, no ne na samom dnu: novi talijanski premijer Mario Monti sam je svoju plaću smanjio na nulu.

Ovo je, dakle, novi pregled "premijerske lige" EU, Unije s kojom Hrvatska u petak potpisuje pristupni ugovor.

Monti najstariji

Čast stavljanja potpisa na taj dokument imat će premijerka u odlasku Jadranka Kosor, ali Zoran Milanović, očekuje se, bit će premijer u vrijeme ulaska Hrvatske u punopravno članstvo 1. srpnja 2013. godine. Do tada će Milanović predstavljati Hrvatsku kao "članicu na čekanju", a kad kao premijer bude odlazio u Bruxelles, on će se tom gradu, zapravo, vraćati. Kao mladi diplomat od 1996. do 1999. živio je u Bruxellesu sa suprugom, a ondje su rođeni i njihovi sinovi. Grad u kojem se nalazi sjedište EU Milanović vrlo dobro poznaje.

Sada, kao budući hrvatski premijer, upoznat će ga ponovno, među ostalim, i kroz susrete s kolegama premijerima iz drugih zemalja Europske unije. Najmlađi među njima je finski premijer Jyrki Tapani Katainen, rođen 14. listopada 1971., pet godina nakon Milanovića, koji je rođen 30. listopada 1966. godine. Najstariji među njima trenutačno je Mario Monti, talijanski novi tehnokratski lider. Najsnažnija među njima svima je, naravno, njemačka kancelarka Angela Merkel, koja praktički odlučuje o sudbini Europe. Francuski premijer François Fillon bit će Milanovićev kolega po dužnosti, ali u bitno drukčijem, polupredsjedničkom sustavu kakav je Francuska, lider zemlje s kojim će hrvatski premijer razgovarati bit će predsjednik Nicolas Sarkozy.

Najvažniji lideri

Ako i on ne izgubi izbore koji ga čekaju u proljeće iduće godine... Merkel, Sarkozy i Monti danas su najvažniji lideri Europe, a tu je naravno i britanski premijer Cameron, koji je točno 21 dan stariji od budućeg hrvatskog kolege Zorana Milanovića.

>>Pogledajte tko Milanoviću pravi europsko društvo

Komentara 25

PE
penicilin
23:23 05.12.2011.

i kaže : “Čast stavljanja potpisa na taj dokument imat će premijerka u odlasku Jadranka Kosor, ali Zoran Milanović, očekuje se, bit će premijer u vrijeme ulaska Hrvatske u punopravno članstvo 1. srpnja 2013. godine.“ postoji i jedna sitnica a a to je referendum državljana Hrvatske o pridruživanju EU, ja znam da je rezultat unapred poznat ali barem zadovoljimo formu i pričekajmo referendum, valjda postoji minimum pristojnosti kod hrvatskih političara da pričekaju na volju naroda, ja znam da se njima žuri jer će svoje prihode multiplicirati sa 7 a nama običnim smrtnicima uvaliti........ ali bar budite pristojni i ne gurajte se

JA
jamanuša
23:49 05.12.2011.

Da je znati što se radilo uGIP-u ili DIP-u,no tako je kako je imamo \"ŠAJKAČA OSTOJIĆ PRĆIJU\".

PE
peugeot
23:21 05.12.2011.

Jos jednom iskrene cestitke! Hrvatska ce imati izvanredan i jako kompetentan dvojac na medjunarodnoj politickoj sceni : predsjednika gospodina Ivu Josipovica i premijera gospodina Zorana Milanovica. Svaka cast Hrvatima na pravom izboru! Nisu socijalisti odnijeli pobjedu samo u Hrvatskoj (to je neprocjenjivo za hrvatsko pucanstvo) najvjerojatnije ce oni na celu sa socijalistom François Hollandeom pobijediti i na predsjednickim izborima u Francuskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije