Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedan GOTOVO tri milijuna kuna

Od kuma nabavio kamion za nepostojeće spremnike. DORH podigao optužnicu

Slavko Sokol
Večernji list
04.05.2020.
u 12:19

Optužnicom se Sokola tereti da je 3. kolovoza 2017., kao direktor gradske tvrtke od privatne tvrtke u vlasništvu svog vjenčanog kuma kupio nepotrebni kamion, čime je tvrtku oštetio za nešto više od 2,7 milijuna kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv 71-godišnjeg Slavka Sokola, bivšeg direktora kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Optužnicom se Sokola tereti da je 3. kolovoza 2017., kao direktor gradske tvrtke od privatne tvrtke u vlasništvu svog vjenčanog kuma kupio nepotrebni kamion, čime je tvrtku oštetio za nešto više od 2,7 milijuna kuna

Odvjetništvo ističe kako je Sokol, kako bi trgovačkom društvu svog vjenčanog kuma omogućio zaradu, svjestan da će javnom trgovačkom društvu u kojem je direktor nanijeti štetu, sklopio ugovor o financijskom leasingu kojim je od dobavljača nabavio neodgovarajući kamion za prikupljanje i odvoz komunalnog otpada s dvije komore i kranom, nabavne vrijednosti 1.936.153,12 kuna uz učešće od 20 posto u iznosu od 484.038,28 kuna, dok ukupna naknada za leasing iznosi 2.718.603,92 kuna.

Prethodno za kupovinu navedenog kamiona i dugoročno zaduživanje trgovačkog društva, koje je u većinskom vlasništvu nekoliko jedinica lokalne samouprave, nije pribavio obveznu potrebnu suglasnost gradske i općinskih vlasti čime je time postupio suprotno odredbi članka 90. stavka 1. Zakona o proračunu. 

Nabavljeni kamion je bio namijenjen pražnjenju podzemnih spremnika otpada, koje Eko Moslavina tada nije imala, a nisu bili tada ni u ikakvom planu nabave, stoga je kamion praktički bio neiskoristiv jer su doseg i maksimalna podizna snaga dizalice bili nedostatni i za pražnjenje komunalnog otpada, papira, bio i miješanog komunalnog otpada iz polupodzemnih spremnika tzv. moloka. 

Ujedno, navedeni kamion je zbog prevelikih dimenzija i ostalih tehničkih karakteristika nepogodan i za prikupljanje i odvoz komunalnog otpada s područja navedenih jedinica lokalne samouprave. 

Kako Eko Moslavina nema mogućnosti raskida ugovora o financijskom leasingu, već je u obavezi isplatiti vrijednost kamiona odnosno ukupnu naknadu za leasing u iznosu od 2.718.603,92 kuna, bivšeg direktora se tereti da je time prouzročio štetu trgovačkom društvu u iznosu od 2.718.603,92 kune.

Komentara 4

RS
rasta sev
13:12 04.05.2020.

zar je ovaj metuzalem bio ne zamjenjiv kadar u javnoj firmi i pitanje koliko je još sličnih poslova ugovorio s raznim kumovima, očito da koronavirus u našem sudstvu traje već dosta godina jer nisu u stanju rješavati predmete u promptnim rokovima.

Avatar LindaVV88
LindaVV88
12:54 04.05.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­K­i︆­s︆­s︆­t­ok︆­.︆­c︆­o︆­m

IG
igorl
12:42 04.05.2020.

Rak rana hrvatskog sustava je - nerjesavanje predmeta na sudu. Sudjenje treba biti organizirano po hitnom postupku, vidjeti cinjenice, poslusati svjedoke i donjeti presudu. Ako je oslobadjajuca iskoristiti to za dopuni pravilnika kako se ne bi ponovilo, ako je kriv - naknada stete i zatvorska kazna. Oba rjesenja su pozitivna za javnu firmu. Najgore je to da optuznica stoji na sudu 20-30 godina dok optuzenik ne umre, a onda - pojeo vuk magare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije