Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kod Zadra uskoro prve deložacije

Od falsifikatora punomoći APN kupio 108 kuća

S. Karluoto
Dino Stanin/VLM
05.10.2009.
u 19:59

U dva je slučaja utvrđeno da je APN kupio kuće na temelju lažnih punomoći i uskoro će, doznajemo, krenuti i deložacije obitelji naseljenika koje su godinama u tim kućama.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina kupila je u Hrvatskoj 108 nekretnina ugovorima sklopljenim na temelju krivotvorenih punomoći. Ovaj podatak dobili smo iz kabineta direktora APN-a, iz kojeg ističu da je prvi sumnjivi slučaj bio još 2004. te da je APN poduzeo niz radnji kako bi se spriječile daljnje prevare i da su podignute kaznene prijave protiv svih opunomoćenika u spornim slučajevima.

Oštećen proračun

Državni proračun na taj je način oštećen za milijunske iznose, no iz APN-a nismo uspjeli dobiti potvrdu o kolikom je iznosu riječ. Špekulira se da je riječ o 15, a možda i o 20 milijuna kuna.

- U nekim je slučajevima riječ o prevari unutar obitelji, a bilo je primjera da, primjerice, brat krivotvorenom punomoći proda i suvlasnički dio svoje sestre bez njezina znanja. Na područjima gdje je nesređeno stanje u zemljišnim knjigama i gdje su knjige uništene nije bila moguća identifikacija nekretnina na terenu. Stoga je prijeko potrebna presuda suda kako bi se utvrdila eventualna štetnost ugovora o kupoprodaji - ističu iz kabineta APN-a.

Alternativni smještaj

Kod Zadra je šest takvih slučajeva, i to na području Karina Gornjeg, Gračaca i Benkovca. U dva je slučaja utvrđeno da je APN kupio kuće na temelju lažnih punomoći i uskoro će, doznajemo, krenuti i deložacije obitelji naseljenika koje su godinama u tim kućama. Sandra Kaurloto iz zadarskog Ureda za područje posebne državne skrbi tvrdi da će korisnici koji budu deložirani dobiti alternativni smještaj.

Komentara 4

BL
Blender
14:44 06.10.2009.

Mi smo pametni Hrvati, 1991 poceli smo graditi novi demokratski sistem, umijesto da kopiramo sistem jedne evropske drzave koja stoji dobro, Mi smo trazili toplu vodu a topla voda je davno pronadena. Nasi politicari nisu nista drugo nego nepismenjakovici, a da i ne pominjem koliko su slijepi. Bog i Hrvati

Avatar sebastian
sebastian
08:50 06.10.2009.

Pitanje kako takve stvari u buducnost sprijeciti, vidite sada kako ta banana drzava unatoc silnoj i bezmislenoj birokraciji u takvim slucajevima nije sposobna da prevaru vidi, njih samo zanima proracun, a sto su drugi osteceni o tome niko ne postavlja pitanje, a koliko kradu politicari na miliarde i o tome niko ne govori niti pitanja postavlja ????!!!!!

HV
hdz=Veleizdaja
20:30 05.10.2009.

dajte ime i prezime bilježnika,osoba koje su to radile što su još na slobodi?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije