Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA VLADE

Od danas skuplji alkohol i duhanski proizvodi, no jeftiniji plin

Od 1. travnja poskupljuju alkoholna pića i duhanski proizvodi
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
01.04.2020.
u 11:01

Roditeljske naknade za drugih šest mjeseci od 1. travnja povisuju se s 3991 kuna na 5654 kuna.

Prvi travanj donijet će brojne promjene za mnoge građane. Sukladno odluci Vlade koja danas stupa na snagu. skuplji će biti duhanski proizvodi, alkoholna pića, kao i zaslađena pića. Očekuje se kako bi kutija cigareta mogla poskupiti za dvije kune, alkoholna pića za tri kune po litri, a sokovi ovisno o količini šećera. 

Isto tako, vjeruje se da bi sokovi koji ne sadrže šećer mogli pojeftiniti. Od trošarine izuzeti su vino i pivo, te bi njihova cijena treba ostati ista. 

Naime, prije deset dana Vlada je prihvatila uredbe kojima regulira trošarine i posebne poreze na te proizvode. Tada su prihvaćene tri uredbe: o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, visini trošarine na alkohol i alkoholna pića te o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića. Određeno je kako stupaju na snagu s 1. travnjem.

Veće rodiljne i roditeljske potpore za drugih šest mjeseci

Roditeljske naknade za drugih šest mjeseci od 1. travnja povisuju se s 3991 kuna na 5654 kuna. Kako navode 24sata, zakonskim izmjenama skraćuje se i radni staž potreban za ostvarenje prava na potporu, s 12 na devet mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na 12 mjeseci.

Fiskalni učinak tih mjera na razini ove godine iznosi 160 milijuna kuna.

Manji računi za plin

Brojne građane razveselit će činjenica što s početkom travnja pojeftinjuje plin za kućanstvo, pri čemu cijene za 5,3 posto smanjuje Gradska plinara Zagreb-Opskrba. 

Odluku o tome objavili su prije 20-ak dana, a ta se odluka od 1. travnja ove godine primjenjuje na sve korisnike u obvezi javne usluge na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb i Gradske plinare Bjelovar. 

To znači da će kućanstva na području Zagreba od srijede plin plaćati po cijeni od 0,2367 kuna po kilovatsatu (kWh), što je 5,3 posto manje u odnosu na dosadašnjih 0,2499 kuna po kWh (sve su cijene bez PDV-a, koji za plin iznosi 25 posto). Ti se podaci odnose na cijenu u najčešćem tarifnom modelu (TM2 – s godišnjom potrošnjom od 5.000 do 25.000 kWh), a uz iznos po potrošnji građani plaćaju i fiksnu mjesečnu naknadu koja i nadalje iznosi 14 kuna (bez PDV-a).

Komentara 7

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
14:49 01.04.2020.

Napokon i dobre vijesti.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:05 01.04.2020.

Ova sezona je izgubljena za oko 60% prihoda manje, stoga treba raditi nešto drugo. Moja reakcija početkom epidemije na naše ekonomske i turističke stručnjake: "NenadNikolicZagreb: Treba računati na pad prihoda od turizma ove godine u Hrvatskoj za 60%, što je katastrofa. Plenkovića savjetuje ministar turizma koji je do sada rekao da će to biti oko 5%. Zar Capelli misli da se sada radi o PR kampanji Hrvatske kao destinacije? Neka se primi posla i sastavi planove preživljavanja na realnim brojkama. Italija će biti i 80% u padu. Naš ministar treba se primiti ozbiljnog posla i sastaviti planove za spas turizma kao gospodarske grane. Bolje je Capelliju šutjeti, kakvih 5% pada dati u javnosti? Očekuje se novi val ovog virusa koji udara odmah na pluća negdje u studenom 2020. To znači cijepiti sve turističke radnike ako cjepivo bude pronađeno i dostupno. Dakle bit će drugi val, treba vidjeti što do tada. Ideje o Uskrsu s popustom je dječja, nitko normalan neće putovati iz sigurnosti svog doma dok se kraj njegove djece može pojaviti u svakom trenutku netko od nosioca virusa. Jer virus je imao dovoljno vremena se proširiti svijetom i tijekom ljeta i rane jeseni se pritajiti pa zatim opet krenuti. Kina i Koreja su zakašnjelo ali nekako krenule u smanjenje slučajeva i to je dobro. Možda bude gostiju s tih područja za Novu Godinu, ne mislim da će ih biti ranije. A kruzeri su se pokazali kao ploveći mrtvački kovčezi, mislim da će i taj vid turizma trajno pasti. 14:58 10. 3. 2020."

SO
Sir Oliver
13:04 01.04.2020.

Nakon 1339 poskupljenjaplina do sada, sad pojeftinjuje plin citavih 5%?! Steta, sto su avioni prizemljeni, sad bih se od ustede pocastio 15 dnevnim odmorim na Bahamima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije