Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNA ŽELJEZNIČKA SURADNJA

Od Beča, preko Praga do Berlina za 'samo' četiri sata

Leonore Gewessler
Foto: BKA Andy Wenzel
1/3
21.05.2021.
u 09:38

Poseban građevni izazov je tunel kroz planinsko područje Erzgebirge

Austrija, Češka i Njemačka potpisale su Sporazum o boljem prometnom povezivanju brzom željeznicom njihovih glavnih gradova, Beča, Praga i Berlina. Rezultat unapređenja te trilateralne međunarodne suradnje je da će putovanje od Beča preko Praga do Berlina, umjesto sadašnjih devet sati trajati samo četiri sata.

Austrijska ministrica za zaštitu klime okoliša, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonore Gewessler je istaknula kako je ovaj projekt izgradnje „brze pruge“, kojeg su Austrijanci nazvali „Via Vindobona“ dokaz da željeznica predstavlja budućnost Europe na kratkim i srednjim trasama. Napomenula je kako bi izgradnja pruge Beč-Prag-Berlin trebala biti završena 2030. godine. Poseban građevni izazov je tunel kroz planinsko područje Erzgebirge.

Dio europske željezničke mreže trebala bi postati i željeznička veza između Dresdena i Praga, na kojoj se planira uvesti i noćne vlakove. Željeznička pruga između Dresdena i Berlina trebala bi biti završena 2025. godine.

Novoizgrađena pruga Beč-Prag-Berlin, samo će malim dijelom ići kroz Austriju.

Navedeni projekt boljeg i bržeg željezničkog povezivanja Beča s Pragom i Berlinom sigurno će biti vrlo zanimljiv i Hrvatima, koji će od Beča preko Brna u Pragu biti za dva sata, a za samo četiri već u Berlinu.

Projekt podupire i Europska komisija koja i svojim planovima daje prioritet smanjenju emisije štetnih plinova i zaštiti klime i okoliša.

VIDEO Osijek - Autobus upao u rupu i zaglavio se na cesti

 

Komentara 3

MN
Mr.NO
10:59 21.05.2021.

Apsolutno bi trebalo poraditi na ICE pruzi Minhen-Ljubljana-Zagreb. Takođe Prag-Budimpešta-Zagreb.

LR
Lijevi_Radin_semafor
10:08 21.05.2021.

Super , od Rijeke do Beca 17 sati , pa onda jos 4 i eto te u Berlinu , a hoce li ti vlakovi biti transrodni , da se ekipa MOZE , vozit na miru

DU
Deleted user
11:56 21.05.2021.

Austrija, Češka i Njemačka se žele međusobno povezati. Udaljenost od Berlina do Beča je oko 900 km što znači da bi prosječna brzina bila oko 200 km/h. A gdje smo mi s povezivanjem željeznicom z drugim dijelovima Europe govereći o niskoj emisiji stakleničnih plinova i vremenskom faktoru? Ni do Pule, Splita i Rijeke, Osijeka, Slavonskog Broda ne postji pruga za brzine veće od 200km/h, ne govoreći o Budimpešti, Gratzu, Trstu, Beogradu, Instanbulu itd. Mnoge nove članice EU su iskoristile novac u ovakve i slične projekte i logično bi bilo da i mi iskoristimo svoj trenutak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije