Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASTAO PROJEKT

Od Arene do Motičnjaka, godinama se ne ‘šljaka’

disc golf varaždin
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
09.11.2013.
u 19:44

U gradskoj upravi kažu da nisu odustali od projekta započeta u Čehokovoj eri, no nemaju novca i imaju problema sa zemljištem

Da je varaždinska Arena potpuno dislocirana, industrijskim pojasom odvojena od grada i bez dodatnih okolnih sadržaja koji bi oživjeli prostor i konačno “izveli” barokni grad na njegovu rijeku, poznata je stvar. Usporedno s njenim građenjem najavljivan je procvat prostora sjeverno od nasipa, od željezničkog mosta prema Aquacityu, no prazna livada s tek pokojim drvetom i dalje je tužna stvarnost. U jesen, dok žuto lišće pada, ambijent je predivan, no žamor i igra djece, marina, biciklističke staze i restoran na vodi i dalje su tek pusti san. A danas započeti međunarodni turnir disc golfera zoran je prikaz koliki je tamo potencijal.

Dvije faze

Upitali smo stoga gradsku upravu imaju li viziju razvoja toga prostora te jesu li možda odustali od projekata započetih prije pet godina. Tada je Grad, u eri Ivana Čehoka, naručio izradu Studije uređenja obale od željezničkog mosta do šljunčare. Godinu poslije naručen je i idejni projekt, koji je dovršen 2010. godine. Kao prva faza isplanirani su rekreacijski sadržaji poput šetnice te trim i biciklističke staze, vidikovac, trg ispred dvorane, pješački most i dječje igralište. Za drugu fazu zamišljeni su pozornica i restoran na vodi te pristanište za čamce.

- Za jednostavne građevine i radove koji su predviđeni u prvoj fazi ishođeno je Rješenje o dopuštenju za izvođenje. Međutim, za zemljište koje je tada bilo u vlasništvu HEP-a Grad Varaždin nije s vlasnikom uspio urediti prava i način korištenja. Usporedno se nastavilo i s izradom projektne dokumentacije za drugu fazu. Tako je 2011. godine izrađen Idejni projekt za ljetnu pozornicu i pristanište za čamce kao plutajuće objekte na vodi za koje je potrebno ishoditi lokacijsku dozvolu. Nakon kraćeg zastoja ove godine krenulo se s nastavkom ishođenja potrebnih dozvola, odnosno rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa. U međuvremenu, sukladno Zakonu o vodama, katastarske čestice na kojima se planiraju svi navedeni sadržaji uknjižene su na Republiku Hrvatsku kao javno vodno dobro pod upravljanjem Hrvatskih voda. U vezi ove uknjižbe u tijeku je žalbeni postupak čiji su duljina trajanja i ishod neizvjesni - odgovorila je u ime Grada dipl. ing. arh Davorka Kovač.

‘Sve budu oni napravili’

U Gradu dodaju da nisu odustali od uređenja obale. No osim problema sa zemljištem, naravno, nedostaje i novca. Ove godine nisu predviđena proračunom. Dodaju da će ih pokušati osigurati idućih godina, djelomično iz gradskog proračuna, a djelomično iz fondova EU. Ivan Čehok, bivši gradonačelnik pak na to kaže: “Sve budu oni jednoga dana. To je trebalo napraviti!”. Kaže da je vizija bila imati i hotel uz Dravu te kampus, koji pak će sada, kao i Sveučilište, biti u Koprivnici. - Željeli smo taj prostor povezati s Aquacityem. Cesta je Gradu predala taj kompleks, koji sad propada - kaže Čehok.

Komentara 1

US
Uman SS
22:26 17.11.2013.

Vratite Čehoka i za par godina Vž je glavni grad s-z Hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije