Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukinuta zabrana

Od 9. listopada ponovno pušenje u svim kafićima

pušenje
Anto Magzan
01.10.2009.
u 17:25

Ponovno se može pušiti u kafićima, baš kao i prije zabrane, a sve po starom ostaje idućih šest mjeseci, do 9. travnja.

Od petka 9. listopada ponovno će se moći pušiti u kafićima, baš kao i prije zabrane! Bit će sve po starom za kafiće idućih šest mjeseci, dakle do 9. travnja. Tada će ionako biti otvorene terase, pa vjerojatno intenziviranje priče o pušenju možemo očekivati ponovno u rujnu iduće godine.

Ugostitelji koji odluče nešto investirati u svoje kafiće manje od 50 četvornih metara mogu do tada ugraditi zakonom propisanu ventilaciju i filtriranje. Veći kafići nakon 9. travnja neće moći biti pušački, nego samo jedan dio takvog kafića i taj će dio morati imati posebnu ventilaciju i filtriranje zraka, kako u okolinu ne bi dolazio dim...

Ventiliranje mora imati najmanje deset izmjena zraka u satu, a na zidovima pušačkih oaza morat će biti, baš kao i na cigaretama, natpisi koji upozoravaju na štetnost pušenja. U Ministarstvu zdravstva, predlažući ove izmjene koje odgađaju i ublažavaju potpunu zabranu pušenja kakvu smo imali od 6. svibnja, pohvalili su građane i ugostitelje jer su poštovali zakon!

Iako je ministar zdravstva Darko Milinović popustio žalopojkama ugostitelja na drastičan pad prometa, u međuvremenu je upozoravao ugostitelje da im se investicija u ventilaciju od pet do deset tisuća eura neće isplatiti jer će najkasnije do 2012. godine pušenje ponovno biti potpuno zabranjeno. Ministar, koji vodi otvoreni rat protiv pušenja, to objašnjava primjenom Europske konvencije o kontroli duhana.

Kako bilo, za tjedan dana valja ipak paziti na inspekcije jer se, primjerice, ponovo dopušta pušenje na ulazima zdravstvenih ustanova, bolnica i domova zdravlja, ali pušači se moraju odmaknuti najmanje 20 metara.

Ta odredba stupa na snagu također 9. listopada pa od tada više nećemo gledati ni pozive na izložbe u određeni grad u Istri jer se zabranjuje i takva neizravna promidžba organiziranjem različitih događaja. Zakon je objavljen u današnjim Narodnim novinama.

Ključne riječi

Komentara 16

AD
adrian1
09:21 02.10.2009.

gadi mi se ova država, a jedino što mogu napraviti do daljnjega je bojkotirati pušačka mjesta, na što pozivam i ostale

TH
thevoice
16:08 02.10.2009.

uvjek si postavljam pitanje : kako to da kada pusacu otkriju rak pluca istoga trenutka prestaje pusiti ?sto se to u njegovom mozgu promjeni , dali se uplasi smrti ? zasto ne moze za zivota postovati nepusace i ne pusitii u zatvorenim prostorima ? pippo9 nije istina da je ovo obostrano zadovoljstvo jer se nepusaci ne mogu vise druziti u zatvorenim prostorima kao sto su kafici , discoteke i slicno ,znaci mi sada gradjani drugoga reda , i nismo zapostavljeni?

PO
power123
17:55 01.10.2009.

No stanje se mijenja ulaskom u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije