Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hitno, hitno

Od 688 zakona 600 doneseno u hitnoj proceduri, EU je samo izlika

antičević
Davor Puklavec/Pixsell
25.05.2011.
u 08:10

Zakoni se – a onih iz europskog paketa je malo – donose u žurbi pa se potom popravljaju izmjenama i dopunama

Dok iz GONG-a upozoravaju da se zakoni u Hrvatskom saboru donose kao na traci, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić (HNS) tvrdi da je to normalno u okolnostima kada Hrvatska vodi pregovore o ulasku u EU. Donosimo zakone koje usklađujemo s europskom pravnom stečevinom, kaže.

Popravljanje u hodu

Činjenica da je samo u ovom sazivu Sabora doneseno čak 600 zakona u hitnoj proceduri te samo 88 u redovitom postupku, a da su od toga samo 273 zakona iz tzv. europskog paketa, pokazuje da brzina pri donošenju zakona nema veze s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Neki istaknuti pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali nisu bili voljni komentirati činjenicu da se mnogi zakoni donose u žurbi pa se u hodu popravljaju izmjenama i dopunama odmah nakon što se objave u Narodnim novinama. A Vesna Pusić i za taj problem ima lijeka, tvrdi da valja ojačati Vladin ured za zakonodavstvo koji mora češljati sve zakone i popravljati ono što se donosi u žurbi.

– I posljednji primjer izmjena i dopuna Zakona o političkim strankama bio je uvjet za pregovore i morali smo to popraviti u roku od 24 sata. Ali potrebno je uvesti harmonizaciju hrvatskih zakona unutar Hrvatske i to bi trebao biti zadatak ojačanog Vladina ureda za zakonodavstvo – tvrdi Pusić. Međutim, potpredsjednica Odbora za zakonodavstvo Ingrid Antičević-Marinović upozorava da nikad nije bilo više ustavnih tužbi na zakone koji su tako doneseni nego sada. Bilo ih je čak 15, a čekajući pravorijek Ustavnog suda o tim tužbama HDZ je sam popravljao nedostatke u zakonima poput Zakona o golfu – tvrdi Antičević-Marinović. 


Odbijanje oporbe

Ingrid Antičević-Marinović posebno je bolna točka činjenica da je vladajuća većina, odnosno HDZ, samo u ovom sazivu odbila čak 42 zakonska prijedloga koje su u saborsku proceduru uputili zastupnici SDP-a i ostatka oporbe.

Komentara 14

LO
lojtra
08:31 25.05.2011.

Predlažem hrvatskom saboru da po hitnom postupku donese zakon o prekidu suradnje s okupatorom te domaćim i stranim izdajicama!

OB
-obrisani-
08:34 25.05.2011.

A,sto se cudite.... Prije nisu donosili ovolike zakone ,a jos manje provodili.... Hocete u Eu,e,pa onda se ravnajte po njima .... Vi bi ovce i novce...nemoze tako ..

DK
dkatica2
10:05 25.05.2011.

marxu treba posmrtno suditi što se raskotilo ovoliko komunističkih satrapa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije