Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikad manje nezaposlenih

Od 21.000 zaposlenih u travnju, samo 1488 radnika dobilo je ugovore o radu na neodređeno

Ilustracija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
22.05.2019.
u 06:47

Ugovori na određeno i dalje su dominantan oblik zapošljavanja s 93 posto udjela. Primjerice, u travnju s burze se odjavilo oko 21 tisuća osoba jer su dobili posao, no samo njih 1488 radi s ugovorima na neodređeno

Prema kraju svibnja Hrvatski zavod za zapošljavanje ulazi s približno 121 tisućom nezaposlenih radnika, oko 40 tisuća osoba manje nego lani u isto vrijeme i oko 27 tisuća manje nego na kraju 2018 godine. Više od polovice nezaposlenih su žene, svaki četvrti je u dobi od 29 godina, a približno 40 posto, odnosno oko 53 tisuće, dugotrajno je nezaposleno. To su ljudi koji žele raditi, ali posao ne mogu naći godinu i više dana i usprkos tome što se posljednjih godina u Hrvatskoj stvara oko 30 tisuća novih radnih mjesta godišnje.

Gleda li se uobičajena fluktuacija radne snage, mogućnosti da se nađe neki posao je i više, ali većinom u tradicionalnim radničkim zanimanjima te u sektoru usluga povezanih s turizmom. Osim zanimanja vezanih za turizam i trgovinu, među deset najtraženijih zanimanja probili su se i vozači koje vlasnici prijevozničkih tvrtki traže svijećom jer vozača nedostaje po cijeloj Europi pa je ta profesija jedna od najmobilnijih.

Ako već dane i noći provode za volanom ili čekajući na granicama neorganiziranih država, vozači su otkrili da je bolje da se nalaze na platnoj listi nekih europskih nego domaćih špeditera i autobusera. Hrvatski zavod za zapošljavanje zacijelo nije mjesto gdje se traže inženjeri jer je trenutačno oglašeno samo dvjestotinjak natječaja u kojima se traže inženjeri svih boja ili ekonomisti, dok se broj natječaja u kojemu se traže pravnici ispod stotinu.

Ugovori na određeno i dalje su dominantan oblik zapošljavanja s 93 posto udjela. Primjerice, u travnju s burze se odjavilo oko 21 tisuća osoba jer su dobili posao, no samo njih 1488 radi s ugovorima na neodređeno.

Poslodavci vele da i dalje teško dolaze do radnika, Analitičari Ekonomskog fakulteta Zagreb preko semafora poslovnog ciklusa navode da je prvi kvartal ove godine donio rast građevinskog sektora, potrošnje u trgovini na malo, industrijske proizvodnje i izvoza, no tržište rada uobičajeno nešto kaska za promjenama u proizvodnji i potrošnji te je zaposlenost (mjerena brojem osiguranika pri HZMO-u) porasla 2,1% u ožujku, blago sporije u odnosu na veljaču i od prosječne stope u prethodnih 12 mjeseci (2,2%).

Rast zaposlenosti stagnira oko 2,2%. U ožujku je usporio rast bruto plaća na 2,8% godišnje, što je zamjetno sporije od rasta u veljači (4%) i prosjeka prethodnih 12 mjeseci (3,3%). Prosječna neto plaća u travnju bila je 6464 kune.

Na državnoj je burzi trenutačno oglašeno oko 20 tisuća radnih mjesta. Ekonomski institut navodi da se u privatnom oglasniku Mojposao najveći broj oglasa odnosio na središnju Hrvatsku. Kod poslova u inozemstvu najviše su bili traženi kuhari, radnici u proizvodnji, vozači, elektrotehničari te autoserviseri.

Ključne riječi

Komentara 20

NO
Nordik
07:12 22.05.2019.

Ukinuti zavod za zapošljavanje. Nepotrebna hrpa uhljeba koji vode nepotrebnu statistiku.

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
07:40 22.05.2019.

Nikad manje nezaposlenih Hrvata!!!!! Hvala Bogu na visini i; Angeli (svi znamo kojoj), Sebastianu Kurzu (i njega znamo dobro), Leu Varadkaru (premijer Irske), Stefan-u Löfven-u ( pr.Svedska), Erna-i Solberg (pr. Norveska), Lars Løkke Rasmussen-u (pr Danske). Doris Leuthard (pr Svicarske),), Charles Michel-u (pr Belgija)) Mark Rutte-u (pr Nizozemska) Scott Morrison (pr Australije) Piere Trudeau (i njega znamo), Jacindi Ardern (pr Novi Zeland) ,,,,,

NN
nn2
08:05 22.05.2019.

samo još oni koji imaju naslijeđeno mogu živjeti od rada u Hrvatskoj. tko treba riješiti stambeno pitanje i da radi nema šanse riješiti stambeno pitanje. Čak ni doktori više ne mogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije