Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATURA

Od 2021. neće se moći pasti zbog eseja iz hrvatskog jezika

Školarci
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
23.04.2019.
u 11:40

Bitne promjene na ispitima državne mature očekuju se tek za dvije godine

Maturanti koji će na ispite državne mature u školskoj 2021./2022. godini bit će prva generacija koja će se susresti sa značajnijom promjenom ispita koji je potvrda završenog srednjoškolskog obrazovanja.

Prema najavama ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, te će školske godine ispiti mature morati biti prilagođeni novim kurikulima i novoj paradigmi učenja, koja se od ove jeseni počinje primjenjivati u svim gimnazijama diljem Hrvatske.

Dvije razine ispita - prošlost

Podsjetimo, prema novim kurikulima “Škole za život”, koji se odnose na sve školske predmete, svoje srednjoškolsko obrazovanje ove jeseni započet će svi učenici koji će upisati prve razrede gimnazija, a školske godine 2021./2022. na maturu prilagođenu “Školi za život” izaći će generacija srednjoškolaca koji su bili dio eksperimentalne provedbe i testirali nove načine učenja.

U Ministarstvu i Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje tek se dogovaraju hoće li se ispiti mature digitalizirati, odnosno hoće li se polagati pomoću računala ili će ostati u formi u kakvoj su danas – olovka i papir. No do te značajnije promjene koja tek treba uslijediti, maturanti će se susresti s još nekoliko novosti na ispitima državne mature.

Naročito na ispitu hrvatskog jezika. Budući da na tome ispitu postoje dva dijela, esej i test, već je ovogodišnjim maturantima, u odnosu na prošlogodišnje, smanjen udio eseja u ukupnom bodovanju za hrvatski jezik. Podsjetimo, lani su maturanti morali zadovoljiti zadani prag i u eseju i u testu da bi im u svjedodžbi pisala pozitivna ocjena iz spomenutog obveznog predmeta, a već sada je poznato da uz ovogodišnju prijelaznu fazu, koja znači smanjivanje praga prolaznosti u dijelu eseja, iduće godine maturanti neće trebati dobiti pozitivnu ocjenu iz eseja kako bi hrvatski jezik uspješno položili.

Kako je to pojasnila ministrica Divjak, takav “preokret” nije linija manjeg otpora.

Zbog eseja jedinice

– Dobro je da se svaki ispit državne mature gleda cjelovito, a ne u njegovim dijelovima jer bi u dijelovima onda trebalo promatrati i matematiku – kazala je Divjak.

Prije ovakve odluke o definiranju hrvatskog jezika kao cjelovitog ispita, generacija maturanata 2017./2018. ostvarila je u tome predmetu loše rezultate, i to zbog esejskog dijela ispita. Samo na osnovnoj razini te je školske godine čak 1700 maturanata predalo prazan papir ne napisavši u eseju ni jednu jedinu riječ.

Ove će godine na višu razinu iz hrvatskog izaći 22.042, a osnovnu razinu pisat će 9847 pristupnika. Matematiku na višoj razini, prijavilo je 21.139 maturanata., a njih 11.252 pisat će osnovnu razinu toga predmeta. Što se engleskog tiče, višu razinu prijavilo je 18.760 maturanata, a osnovnu razinu 11.464 učenika.

Blaženka Divjak i Darko Horvat ugostili šesteročlanu delegaciju Europske svemirske agencije

Komentara 1

Avatar salaso
salaso
12:08 23.04.2019.

Malo je bedast naziv " esej" za uradak djece na maturi...esej je osobni osvrt..a njega se ne može ocijeniti...možda prije " prikaz" kakve je moja generacija pisala u zadaćnice....to se može usporediti s uvriježenim mišljenjem o nekom književnom djelu pa ocijeniti....ali "esej"...….pogrešan naziv otpočetka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije