Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupština DZNAP-a

Od 2019. i novinska fotografija obuhvaćena kolektivnom zaštitom autorskog prava

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava
Foto: Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava
1/3
23.02.2019.
u 13:58

Najcitiraniji autori i dalje su novinari gospodarskih rubrika - s naglaskom na tematiku Agrokora

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) održalo je Skupštinu u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, na kojoj je podnijelo izvještaj članstvu o aktivnostima u prošloj godini i prezentiralo plan rada za 2019.

– Prošlu  je godinu obilježilo nekoliko momenata, no najvažniji je svakako relicenciranje i u sklopu njega proširenje licence na kolektivnu zaštitu autorskih prava fotoreportera s kojima razvijamo tješnju suradnju te ćemo za 2019. prvi put izraditi i listu najprodavanijih fotografija, uz raspodjelu pripadajućih naknada – izvijestila je članove predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

Tijekom prošle godine iz Fonda za poticanje autorstva DZNAP je financirao šest projekata: istraživanje Ive Anzulović i Brune Pintara za knjigu o slučaju Gavrilović, Sanju Bubalo za projekt o medijskim odjecima humanitarnih akcija kojima se skuplja pomoć za bolesnu djecu te Sanju Plješu za rad o efektima dovođenja stranih turističkih novinara na turističke rezultate.

U tijeku je i projekt „medijski populizam“ Tanje Ivančić Belošević i Nataše Vlašić Smrekar te izrada dokumentarnog filma o piratizaciji medija Tihomila Ledinščaka.

Gorden Knezović završio je i na Skupštini predstavio projekt „autorska prava u digitalnom okruženju“, posebno aktualan s obzirom na donošenje Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU.DZNAP poziva članove da i dalje apliciraju s projektima koji će poticati zaštitu i razvijanje autorstva.

– Osim proširenja naplate naknada za korištenje intelektualnog vlasništva novinara i fotoreportera na sudionike koji ga neovlašteno prenose, planovi su nam u ovoj godini usmjereni na sudjelovanje u svim aktivnostima koje se tiču Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU i njezine buduće implementacije kroz nacionalno zakonodavstvo, nakon očekivanog usvajanja u EU parlamentu – najavila je predsjednica DZNAP-a te dodala da očekuje uključivanje DZNAP-a u buduću radnu skupinu za izradu novog Zakona autorskom pravu i srodnim pravima.

Cilj DZNAP-a je pritom što veća participacija u definiranju, a potom i prikupljanju budućih naknada od internetskih platformi na način na koji to funkcionira u aktualnom modelu kolektivne zaštite, uz pravednu raspodjelu između izdavača i autora te zaštitu slobode govora i protoka informacija.

Društvo za zaštitu autorskih novinarskih prava objavilo je, a Skupština potvrdila, novu listu svojih 150 autora čiji tekstovi su u najvećem broju prodani klijentima press clipping agencija, na čijem je čelu osmu godinu zaredom novinarka Novog lista Jagoda Marić koja prati rad Vlade i Ministarstva financija te pretežno piše o gospodarskim temama.
 
– Lista 150 novinara čije su tekstove press clipping agencije najviše prodavale svojim korisnicima nije ni ove godine doživjela bitne promjene. I dalje su pretežno zastupljeni novinari koji se bave gospodarskim temama te javnim institiucijama na državnoj i lokalnoj razini. Budući da su te institucije, uz kompanije i banke, najčešći naručitelji press clipping usluga, posljedično su na listi najzastupljeniji i autori koji ih u tekstovima najčešće spominju – rekao je Igor Vukić, tajnik DZNAP-a koji je pripremio listu, a koja se može pogledati ovdje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije