Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Od 12 pasa, pet je položilo ispit za traženje i spašavanje unesrećenih osoba

psi
Marko Čubrilo/VLM
01.03.2010.
u 15:44

Poslije obuke psi i vlasnici spremni su za sudjelovanje u akcijama GSS-a, a na području Zagreba godišnje imaju oko pet akcija.

Dvanaest pasa i njihovi vodiči jučer su na terenu Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb polagali ispit za traženje i spašavanje unesrećenih osoba, a njih petero ispit je položilo. Prva dva mjesta položili su psi vlasnica Darije Jakšić i Mirele Bosnar iz zagrebačkog kluba.

– Na testiranju spasilačkih pasa provjerava se, uz ostalo, i poslušnost. Neposlušan pas u pravim akcijama spašavanja može biti otežavajuća okolnost – objašnjava Ana Viller, voditeljica trening grupe za traženje unesrećenih osoba.

Uz to što se zahtijeva spremnost psa, i sami vlasnici moraju proći niz ispita kako bi kao vodiči mogli pružiti kvalitetnu pomoć. Nakon završetka obuke, psi i vlasnici spremni su za sudjelovanje u akcijama Gorske službe spašavanja i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

– Akcije su vezane uz zagrebačko područje, a godišnje ih imamo otprilike pet. Do sada su bile vrlo uspješne, pa smo tako u jednoj od posljednjih pronašli jednu unesrećenu staricu koja je cijelu noć provela u šumi – ispričala nam je Ana.

Potaknuti tragičnim događajima na Haitiju, KOSSP Zagreb ističe važnost spasilačkih pasa koji u takvim ekstremnim situacijama mogu spasiti mnoge živote. Budući da u Hrvatskoj ima premalo takvih pasa i vodiča, klub je 2000. godine počeo obučavati spasioce, kao i njihove pse. Ekipa spasilačkih pasa ima 33 člana, od kojih je 18 položilo sve ispite kako bi mogli sudjelovati u akcijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije