Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Grčić: Ne daj Bože da dođe do novog vala jer bi on i dalje urušio gospodarstvo

Branko Grčić
Foto: Screenshot
14.05.2020.
u 11:01

Zamislite situaciju u kojoj mi idemo na izbore i dogodi se da smo svi tu negdje, HDZ, SDP i neka treća grupacija koja nikako neće ići s HDZ-om jer imaju loše iskustvo s njima, a mi im ne odgovaramo ideološki i neće se moći sastaviti Vlada. Tri, četiri, pet mjeseci država će biti bez Vlade i Sabora, upozorava Grčić.

SDP-ov Branko Grčić gostujući u studiju Večernjeg lista govorio je o rebalansu proračuna, mjerama za spas gospodarstva, ali i o tome što nas čeka najesen u gospodarskom smislu.

Je li rebalans održiv?

– Ja sam vrlo jasno rekao, on je privremen i prvi u nizu. Vrlo je neizvjesno koliki će biti stvarni pad. Danas smo imali najnovije podatke o 99 posto pada turista u travnju. Travanj se može nadoknaditi, ali ako se nastavi tako, neće se moći nadoknaditi. Ja očekujem da će stopa pada biti najmanje oko 10-ak posto, a možda i više. Ne daj Bože da dođe do novog vala jer bi on i dalje urušio gospodarstvo i to bi rezultiralo još dubljom krizom.

Rebalans je, smatra, improviziran i predizborni.

– Ja sam jučer pokušavao dobiti odgovor što će biti nakon 15. lipnja kada istekne ova mjera za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4000 kune. U Vladi su najavili da bi se to moglo dogoditi, ali jučer nisu htjeli to potvrditi, nema novca za to predviđenog u rebalansu.

Smatra da će moratorij na kredite na tri mjeseca pomoći samo nekima te da je Vlada napravila samo pola posla.

– Doći će leasing društva i banke i morat će preuzimati te hipoteke. Nitko neće imati koristi. To će ležati tamo negdje na bilancama banka, past će cijene nekretnina na tržištu. Vremena ima ako se ne srlja u izbore. Nemojte ljude ostaviti u vakuumu. Zamislite situaciju u kojoj mi idemo na izbore i dogodi se da smo svi tu negdje, HDZ, SDP i neka treća grupacija koja nikako neće ići s HDZ-om jer imaju loše iskustvo, a mi im ne odgovaramo ideološki i neće se moći sastaviti Vlada. Tri, četiri, pet mjeseci država će biti bez Vlade i Sabora, neće biti moguće – kazao je pa dodao da je velika koalicija izgledna samo ako bi se u tim okolnostima dogodio i novi val, novi šok i da treba oformiti privremenu Vladu nacionalnog spasa. Napomenuo je da to nije službeni stav SDP-a, ali da bi mu to bilo logično u takvim okolnostima. 

Nema drugog načina za pronalazak potrebnih sredstava nego zaduživanje, smatra Grčić.

– Treba osigurati financiranje i poslije 1. srpnja. Dok se Vlada ustoliči i krene djelovati, država mora funkcionirati. Neće biti PDV-a koji je bio dvostruko veći ljeti nego što je u zimskim mjesecima. Novca mora biti.

Jesu li ugrožene plaće, mirovine...?

– Ja neću širiti defetizam. Nema panike, ali svi prijedlozi koje dajem su konstruktivni. Volio bih da ima više sluha kod Vlade da to posluša jer mi bismo sigurno glasali za te mjere, kao što smo glasali i za mjeru za očuvanje radnih mjesta.

Navodi da se stožer pod političkim pritiskom polako gubi.

– Očigledno je politički pritisak prejak i sada ne samo da donose neke loše odluke nego ih i javno govore. Zadnja bedastoća se dogodila oko glasanja ljudi u samoizolaciji jer je Capak dao suprotni naputak od onoga što su govorili prije mjesec, mjesec i pol dana – kazao je pa dodao da bi legitimitet ovih izbora mogao biti upitan.

Nevjerojatno je da ništa nije napravljeno u dva mjeseca. Vi se sjećate kada smo mi bili Vlada, kad je Gunja bila poplavljena, kako smo brzo reagirali – kazao je.

Na opasku da je ta reakcija ostavila neke "repove", kazao je: – Ja sad ne mogu ulaziti u to, da je bila neka sumnjiva stvar, vjerojatno bi bila procesuirana. 

Nova prilika za Hrvatsku

– Postoji ozbiljan politički sukob na razini svjetova. Na jednoj strani je Kina, na drugoj Europa, pa zatim SAD te napokon sav ostali svijet. Njemačka isto tako u ovom trenutku razmišlja o tome kako će se stvari nakon ovoga bitno globalno promijeniti. Zatvarat će se ekonomije pojedinih regija. Ne postoji više tolika sklonost da se pod svaku cijenu uvoze jeftini kineski proizvodi – kaže Grčić ističući da je to prilika za Hrvatsku i da se zato trebamo pripremiti.

U tom kontekstu kazao je i da se SDP-ov program sastoji od dva dijela. Prvi se odnosi na sanaciju posljedica koronakrize i na to će, smatra, otići sigurno pola mandata. Drugi dio odnosi se na novi gospodarski početak.

Zaključio je da SDP već ima iskustvo s deficitom kakav će Hrvatska sada ponovno imati jer su već jednom zemlju izvukli iz slične krize te da znaju kako to ponovno učiniti.

Komentara 23

SI
simezadar
10:15 14.05.2020.

Dali je sad oboja kosu u crvenu boju pošto crnu ne voli?

DU
Deleted user
12:55 14.05.2020.

Loš ministar u najlošijoj vladi na svijetu onoj aktualnog predsjednika Z.M.

MA
maklin
11:41 14.05.2020.

Haha sad kad su nikakvi sad bi on veliku koaliciju... bolje neka se raspadnu Bero ih srećom vodi k tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije