Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Od 1. travnja stupaju nove mjere, najstrože u Splitu: Kafići će raditi kraće, zatvaraju se teretane

Foto: Pixsell
1/3
30.03.2021.
u 19:32

Kretanje među županijama neće se ograničavati, mjere za granice ostaju iste

Epidemiološka situacija nije dobra, kao ni kontrola postojećih mjera u polovici županija. Što će Nacionalni stožer, ali i županijski poduzeti od 1. travnja? U glavnom gradu u kojem živi petina stanovništva u tramvajima razmaka između putnika nema, isto vrijedi za vanjske i unutarnje terase mnogih ugostiteljskih objekata, veća okupljanja se ne kontroliraju...

Neće raditi ni igraonice

Kako doznajemo, Nacionalni stožer od 1. travnja neće ograničavati kretanje među županijama, mjere za prelazak granice će ostati iste, ali razmatra se ograničavanje sportskih aktivnosti i zatvaranje igraonica u zatvorenom.

Iz Nacionalnog stožera očekuju da se stožeri iz onih županija koje ne stoje dobro (i)ili ne kontroliraju provođenje mjera, uključujući i Zagreb, jače aktiviraju i preuzmu odgovornost.

Istra dobro kontrolira epidemiju, Dubrovačko-neretvanska županija će se prije turističke sezone izvući iz loše situacije zahvaljujući mjerama koje se provode, a doznajemo i da će stožer Splitsko-dalmatinske županije predložiti da se rad ugostiteljskih objekata ograniči do 20 sati, a tim bi putem mogle krenuti i Šibensko-kninska i Zadarska županija.

U drugim županijama o mjerama govore načelnici Stožera ili epidemiolozi, a članovi Stožera u Zagrebu, i oni koji to nisu, u javnim istupima daju zbunjujuće izjave što nije dobro. U četvrtak je tako Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i član Stožera, izjavio da će predložiti C model nastave, a nakon njega je pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, koji nije član Stožera, kazao da ne vidi razlog za to. U petak je Šostar kazao da je zaključeno da će se ostati na A modelu nastave i pratiti stanje. Tko odlučuje o mjerama za Zagreb te hoće li zagrebački Stožer u kojem su i epidemiolozi pojačati kontrolu mjera ili predložiti strože?

– Sutra je sjednica Stožera civilne zaštite Grada Zagreba na kojoj ćemo odlučivati o mobilizaciji pripadnika civilne zaštite. Sutra nam istječu mjere pa ćemo ih razmotriti u kontekstu epidemiološke situacije. Od osnivanja Nacionalnog stožera uputa je da se u odlukama vodimo mišljenjem epidemiologa, a da u ime Stožera istupaju načelnici ili epidemiolozi. Kolega Lovrić nije član Stožera, ali kao pročelnik Ureda za obrazovanje prati situaciju u školama. U četvrtak smo od Šostara, ravnatelja Zavoda “Dr. A. Štampar”, dobili prijedlog da Zagreb ide na online nastavu i tu sam točku odmah uvrstila za sjednicu. U petak ujutro Šostar je povukao taj prijedlog, na sastanak je bio pozvan i pročelnik Lovrić, no o prijedlogu nismo glasali jer je povučen. Kolega Šostar je rekao da je prijedlog za online nastavu dobio od epidemiologa i školske medicine, no i pročelnik Lovrić i Šostar konzultirali su se s resornim ministarstvom pa smo se dogovorili da ostane postojeća mjera i da pratimo stanje ovaj tjedan – kaže Olivera Majić, načelnica zagrebačkog Stožera, dodajući da disonantnih tonova u zagrebačkom Stožeru nema.

U Istri pravila znaju

Za razliku od Zagreba, u Istri se pravila znaju. Uvijek u javnosti istupa načelnik stožera Dino Kozlevac ili njegov zamjenik.

– Odluke istarskog Stožera temelje se isključivo na procjeni epidemiologa i liječnika i prema njihovoj stručnoj procjeni mi upravljamo krizom i tehnički odrađujemo detalje. Županija i gradovi s političke strane nisu nam se nijednom miješali u posao, a sve su mjere usmjerene na zaštitu zdravlja stanovništva i spašavanje turističke sezone – kaže Kozlevac.

Nacionalni stožer razmatra ograničavanje sportskih aktivnosti u zatvorenom osim za sportaše 1. i 2. kategorije, te zatvaranje dječjih igraonica koje na otvorenom mogu raditi. Ne razmatra se zabrana kretanja između županija ni zatvaranje ugostiteljskih objekata na nacionalnoj razini, a mjere na granicama ostat će iste. Bit će olakšan ulazak u zemlju onima koji su preboljeli koronu, cijepljenima i onima s negativnim PCR testom ili antigenskim testom za strane turiste, no on mora biti na listi zemalja EU.

Mjere za crkve ostaju iste, uz preporuke da se mise drže na otvorenom, no treba kontrolirati da se one poštuju. Stožer Splitsko-dalmatinske županije predložit će da ugostiteljski objekti rade do 20 sati. S nacionalne razine od svih županija i gradova očekuje se da shvate da njihovi Stožeri sada nemaju važnijeg posla od korone zbog zaštite zdravlja građana i turističke sezone.

Komentara 29

GL
GlobalnoZaglupljivanje
20:00 30.03.2021.

Svako pojačanje mjera izaziva nove potrese.Nemojte se igrati.

DU
Duslikr
20:55 30.03.2021.

Molim stožer da nas od ničega ne spašava, pokazali su se impotentni, pa ne znam po kojim zaslugama bi nastavili obavljati ovaj posao i dalje. Aha zaboravio sam da se djelovanje stožera ne može dovoditi u pitanje.

BE
BELA
22:29 30.03.2021.

Zatvorit stožer u starački dom do kraja epidemije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije