Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar rada

Aladrović najavio: 'I nakon popuštanja mjera nastavljamo s programom za očuvanje radnih mjesta'

Zagreb: Josip Aladrović održao onferenciju za medije nakon sjednice Vlade
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/6
25.02.2021.
u 14:14

U ovom trenutku mi smo, kao i uvijek, bok uz bok poslodavcima i radnicima. Kao odgovorna Vlada štitimo radna mjesta i poslovnu aktivnost, a  to ćemo činiti i dalje, kazao je Aladrović nakon sjednice Vlade

Ministar rada Josip Aladrović izjavio je kako se od 1. ožujka može očekivati nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta.

"U ovom trenutku mi smo, kao i uvijek, bok uz bok poslodavcima i radnicima. Kao odgovorna Vlada štitimo radna mjesta i poslovnu aktivnost,  to ćemo činiti i dalje", kazao je Aladrović nakon sjednice Vlade te dodao kako se u sljedećem vremenu, a misli na ožujak, "može očekivati pomoć prema poslodavcima, onima kojima je poslovanje najugroženije".

"Moramo cijelo vrijeme, kao što smo i do sada, balansirati između epidemioloških i ekonomskih mjera. Tako ćemo činiti i dalje", poručio je. Kazao je i kako postoje pretpostavke da se rad neće moći odvijati u punom obujmu, pogotovo u ugostiteljskim i još nekim djelatnostima. "S obzirom na to i potencijalan pad prihoda sigurno ćemo biti na raspolaganju poslodavcima i sigurno ćemo čuvati tržište rada i možemo očekivati od 1. ožujka dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta", rekao je Aladrović.

Marić: Mjere će vrlo vjerojatno biti nastavljene

Da će mjere vjerojatno biti nastavljene, može se zaključiti i iz odgovora ministra financija Zdravka Marića na pitanja novinara. On je rekao da se Vlada "neće oglušiti na apele poduzetnika". "Što se tiče produljenja mjera, razgovarat će se, vrlo vjerojatno će biti nastavljene", rekao je Marić i dodao da se o tome razgovara s gospodarstvenicima.

Novinari su Marića pitali i je li se počelo razgovarati s bankama o zajmovima, s obzirom na to da se mnogi poduzetnici žale da ne mogu dobiti zajam ako imaju pad prihoda veći od 60 posto. Marić je rekao da je Vlada učinila sve kako bi se olakšali uvjeti za kreditiranje i osigurala određene druge poticaje i okolnosti kako bi se to stimuliralo.

"Imamo dovoljno mehanizama i instrumenata kako da se što je moguće više stavi u funkciju kreditna aktivnost banaka", kazao je Marić dodajući kako je legitimno tražiti državno jamstvo i postavljati uvjet da država "uvijek iza svega stane", ali da je također legitimno da i država ima neka svoja ograničenja i makroekonomsku politiku koju vodi.

"Nije korektno prebacivati na drugu stranu", rekao je Marić osvrnuvši se time na prijedlog Hrvatske udruge banaka (HUB) da su banke voljne kreditirati, ali uz državno jamstvo.

Na pitanje kakvo je stanje u proračunu, rekao je kako je ukupni pad poreznih prihoda, u usporedbi s razdobljem prije COVID-19, u skladu s očekivanjima. "Porezni prihodi su 4 do 5 posto manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Raduje da je manji pad od toga kod doprinosa, što znači da je upravo trend na tržištu rada i zapošljavanja i dalje očuvan", rekao je Marić.

Komentara 5

US
Usputni
15:11 25.02.2021.

Radim vec 30 godina i od prvog radnog dana sam se drzao odluke da necu imati niti dana radnog staza u HR. Ispostavilo se tijekom vremena kao ispravno.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
14:57 25.02.2021.

To nije vaš program očuvanja radnih mjesta nego vaš predizborni program plaćen novcem nas poreznih obveznika.

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
14:20 25.02.2021.

Mnogo su sigurnija, bolje plačena i atraktivnija radna mjesta u Irskoj i Njemačkoj jer imamo Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije