Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrednovanje

Ocjene od A do FX treba uvesti i u osnovne škole

prvasici
Arhiva VL
13.10.2010.
u 22:02

Riječke studente slovima ocjenjuju već nekoliko godina, rekao je rektor Pero Lučin.

Predloženo uvođenje novog modela ocjenjivanja na fakultetima sa sedam slova od A do FX trebalo bi primijeniti i u osnovnim i srednjim školama. To je jako dobar model, transparentan je, onemogućava korupciju i treba ga primijeniti na svim razinama obrazovanja – ističe dekan zagrebačkog Učiteljskog fakulteta Vladimir Šimović.

Stupnjevi znanja
Ravnateljica zagrebačke Klasične gimnazije Anđelka Dukat pozdravlja ideju o višem stupnjevanju znanja.

– Takav je model ocjenjivanja od A do FX slojevitiji od sadašnjeg, a što je više mogućnosti, to je bolje, posebno u osnovnim školama. Iz iskustva znam da je sada jako teško odrediti koliko učenik treba znati za dovoljnu ocjenu. Treba nam katalog koji bi definirao što je za svaku pojedinu ocjenu bila ona A, B, C... potrebno. Danas imamo situaciju da je razlika u znanju između dvojke i petice mala. To potvrđuje i naš slučaj kad smo upisali odlikašicu koja je na kraju prvog razreda imala šest zaključenih jedinica – kaže Dukat.

Razinu znanja za određenu ocjenu definirat će predmetni kurikulumi, koji se upravo izrađuju. No njima se još neće povećati stupnjevanje s pet na sedam ocjena.

– Treba jasno utvrditi što koja ocjena nosi pa, kad se to bude znalo, bit će manje važno koristi li se slovo ili brojka – kaže ravnateljica uprave za srednje školstvo Vesna Hrvoje-Šic.

Sve prednosti novog načina ocjenjivanja najbolje znaju na Sveučilištu Rijeka, koje je brojke od 1 do 5 prije nekoliko godina zamijenilo slovima od A do E. Točno su utvrdili što je za svako od tih slova potrebno znati pa tako ocjenu A smije imati samo 10 posto najboljih studenata, B idućih 25 posto, C 30 posto, D 25 posto, a najlošiju ocjenu E samo deset posto studenata.

Rijeka počela prva
– Naš je sustav ocjenjivanja potpuno razrađen. Bitno je da 70 posto konačne ocjene student zaradi još u vrijeme nastave, završni ispit samo je dio te ocjene. Prati se, dakle, cjelokupna aktivnost studenta i primijetili smo da su znatno uspješniji – kaže riječki rektor Pero Lučin.

Prvi su, dodaje, takav model uveli Amerikanci upravo zbog hiperinflacije odlikaša, a “isprobali” su ga najprije na fakultetima, koji se u SAD-u rangiraju. Poslodavcima je jako bitno tko je diplomirao sa A jer to znači da je bio među 10 posto najboljih u svojoj generaciji. Zbog toga je taj sustav i antikorupcijski jer nitko neće dopustiti izravnoj konkurenciji (drugom studentu) da prepisuje od njega i ugrožava njegov rang na ljestvici uspješnosti.

– Dobro je da se s novim modelom krene od fakulteta jer se na njima stvaraju profesori koji će dalje primjenjivati i širiti taj model – zaključuje Lučin.

Komentara 35

BR
brainiac
22:16 13.10.2010.

I opet ce svi imat prosjek A.0

TO
Toni12345
22:14 13.10.2010.

Dobra ideja. To znaci da bismo dobili jos jedno slovo (X) u abecedi.

BK
bez_komentara_2
00:30 14.10.2010.

Treba uvesti kineska slova ionako malih kineza na bacanje! Sve je KINA,pa nek budu i ocjene!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije