Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teški očevidi

Očevidi eksplozija teški su jer počinitelji paze na tragove

eksplozija Zagreb 1
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
12.01.2013.
u 10:13

Princip rada je da bi za svaku verziju događaja trebao biti osnovan poseban tim.

Iako se očevid nakon eksplozija, iz policijske perspektive, radi kao i svaki drugi – po dolasku na mjesto događaja kriminalisti bi prvo trebali napraviti misaonu rekonstrukciju, odnosno sagledati stvari iz kuta počinitelja, a zatim prikupiti sve korisne tragove koji mogu dovesti do otkrivanja tog istog počinitelja – za policiju je to ipak posao koji je teži i kompliciraniji od, primjerice, očevida ubojstva ili požara.

Cilj naći krhotine

Razlog je tome što tragova u pravilu ima jako malo jer je mali broj tragova upravo cilj onih koji postavljaju paklene naprave. Kako u praksi funkcionira istraživanje mjesta eksplozije, objasnio je Branko Lazarević, nekadašnji voditelj ekipe za očevide PU zagrebačke.

– Policijski je cilj u ovakvim situacijama da se nađu krhotine, odnosno ostaci eksplozivne naprave. Pregledom tih ostataka pirotehničari pokušavaju sastaviti mozaik te odgovoriti na pitanje o kakvoj se napravi radi. Onaj koji postavlja napravu ponajviše vodi računa da tragova bude malo pa se većina naprava sastoji od dijelova koji brzo i lako gore. Policiji je cilj da nađe što više takvih tragova, a počinitelju da ih ostavi što manje – kaže Lazarević.

Objašnjava da ekipa za očevid, u situaciji kao što je bila ova u Podsusedu, izuzima tragove i brisove s pruge, lokomotive, autobusne stanice...

– Izuzimanje tih tragova izuzetno je bitno za kasnije faze policijskog postupka. Ti tragovi policiju bi trebali dovesti do odgovora na pitanja poput onih o kakvom se eksplozivu radi, kako je naprava aktivirana, je li riječ o nagaznoj napravi i slično. I naravno, kao i u svakom drugom očevidu, bitno je vrijeme, odnosno da se svi korisni tragovi prikupe u najkraćem mogućem roku – kaže Lazarević

Verzije događaja

Kada je očevid na mjestu događaja gotov, policija postavlja nekoliko mogućih radnih verzija koje su usmjerene prema otkrivanju motiva i počinitelja.

U situacijama kao što je ova u Podsusedu, kaže Željko Cvrtila, savjetnik za sigurnost, moglo bi se raspravljati je li riječ o poremećenoj osobi, nekome tko je ostao bez posla, je li riječ o pojedincu ili grupi. – Prikupljeni podaci provlače se kroz moguće verzije događaja, a za svaku verziju događaja trebao bi biti oformljen po jedan tim. Ljudi koji rade u tim timovima onda bi trebali, primjerice ako se sumnja da je riječ o nekome tko je ostao bez posla u HŽ-u, pročešljati sve koji su tamo ostali bez posla te razgovarati s njima. Ako se pokaže da ta verzija nije točna, onda se ona odbacuje i radi se na drugoj te tako redom dok se ne dođe do počinitelja i motiva – kaže Cvrtila.

>>Susjede: To je simpatičan čovjek s Harley Davidsonom

>>VIDEO Bijelić: Nije isključeno da je ozlijeđeni muškarac osumnjičenik

>>Pročitajte tijek događaja najdramatičnijih 12 sati

Komentara 9

DU
Deleted user
10:22 12.01.2013.

Očevidi eksplozija teški su jer počinitelji paze na tragove --------------- najbolje da vam ostave adresu i broj telefona Alan Ford

DI
Dupin iz Kupe kod Siska
10:25 12.01.2013.

Neki dan su mediji objasnili što je doktrina šoka. Jeli to sada to?

DH
dalibor.hren
11:31 12.01.2013.

Ako nisu sposobni obaviti posao, nek se maknu. Mogli bi pozvati Horati iz CSI Miami!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije