Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI HZJZ-A

Evo koliko je sigurno primiti pošiljku iz područja zahvaćenog koronavirusom

Ilustracija
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
14.03.2020.
u 17:50

Prijenos novog koronavirusa putem poštanskih pošiljki nije još nigdje zabilježen

Na temelju dostupnih podataka o novom koronavirusu i o ranije poznatim koronavirusima, smatra se da je rizik prijenosa SARS-CoV-2 na ljude putem poštanskih pošiljki zanemariv.

Naime, prijenos novog koronavirusa putem poštanskih pošiljki nije još nigdje zabilježen. Iako nisu u potpunosti razjašnjeni putovi prijenosa ovog  virusa, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt s bolesnikom.

Svi do danas poznati koronavirusi, uključujući virus koji je prije 18 godina uzrokovao SARS i virus koji unazad sedam godina uzrokuje MERS prenose se izravnim bliskim kontaktom (kapljičnim putem) i vrlo su osjetljivi na atmosferske uvjete (vrlo kratko zadržavaju infektivnost izvan ljudskog tijela) te za ni jedan od njih nije utvrđen prijenos putem poštanskih pošiljki, tvrdi HZJZ.

Ako sumnjate da imate koronavirus ne idite izravno u bolnicu nego nazovite svog liječnika ili dežurnog epidemiologa na brojeve u svojoj županiji:

Ključne riječi

Komentara 4

TK
Ten-kre
18:58 14.03.2020.

Kako nam je brza pošta, sigurni smo.

Avatar Damating
Damating
19:11 14.03.2020.

A čuj. Ne možete govoriti o tom da se na ovoj ili onoj površini zadržava do 9 dana. Tvrditi da je potrebno nositi rukavice, a onda reći da je prijenos pošiljkama zanemariv?!

NE
nešperlin
23:33 14.03.2020.

Pa nije problem paket staviti u platnenu vrećicu pa u rernu na 70 ° i odložiti na tjedan dana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije