Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blaženka Divjak:

Očekujem nastavak dijaloga oko povećanja plaća u obrazovanju

Blaženka Divjak
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
29.08.2019.
u 11:34

Istina je da u društvu moramo njegovati nultu stopu tolerancije na bilo kakvo nasilje, kulturu dijaloga i to počevši od obrazovnog sustava i odgoja u obitelji pa i u javnom životu, kaže ministrica.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je izjavila da očekuje nastavak dijaloga u Vladi oko povećanja plaća u odgoju i obrazovanju.

Na pitanje kako komentira tvrdnje ministra financija Zdravka Marića o tome da od Ministarstva znanosti i obrazovanja niti sindikata nikada nije dobio službeni zahtjev za povećanje plaća, Divjak je ustvrdila da je bilo usmene i pismene komunikacije i sastanaka.

"Sada očekujem nastavak dijaloga", kazala je uoči sjednice Vlade.

Dodala je da, koliko je njoj poznato, Vlada oko kontkretnih zahtjeva još nije zauzela službeni stav.

Moramo razmišljati kakve poruke šaljemo

Ministrica je komentirala ocjenu i diskurs koji se razvio nakon fizičkih napada na Srbe kod Knina, pri čemu je premijer Andrej Plenković kazao da se Vlada ne da uvući u spiralu mržnje.

Blaženka Divjak
1/9

"Istina je da u društvu moramo njegovati nultu stopu tolerancije na bilo kakvo nasilje, kulturu dijaloga i to počevši od obrazovnog sustava i odgoja u obitelji pa i u javnom životu, gdje moramo paziti na svaku izgovorenu riječ - pogotovo mi koji smo javne osobe, odnosno dužnosnici", kazala je Divjak.

Zaključila je da tu treba biti stvarno oprezan, razmišljati kakve poruke šaljemo i tko nas sluša i na koji način to može biti interpretirano.

Naglasila je kako nije pročitala originalan intervju čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, no da su reakcije na njegove izjave takve da je očito trebao biti oprezniji.

Procedura oko Studija demografije i iseljeništva bila je prema zakonskoj regulativi

Na novinarski upit zašto je MZO tek sada dao zeleno svijetlo Studiju demografije i hrvatskog iseljeništva na Hrvatskim studijima, koji bi s izvođenjem trebao krenuti 30. rujna, Divjak je kazala kako je procedura napravljena prema zakonskoj regulativi.

"Zahtjev ministarstvu za upis u Upisnik studijskih programa došao je 31. srpnja, to je procedura koja traži provjeru dokumentacije", izjavila je Divjak uoči sjednice Vlade.

Kazala je da je ministarstvo nakon tog zahtjeva, zatražilo dodatna pojašnjenja o studiju od Senata, odnosno Sveučilišta u Zagrebu, te da je Nacionalno vijeće za znanost i visoko obrazovanje trebalo dati svoju potvrdu, s obzirom da se radi o integriranom studiju.

Zaključila je da je postupak bio ekspresno riješen, te da je po primitku zatraženih pojašnjenja, obavljen upis studija u Upisnik. 

Napomenula je kako za sadržaj studija odgovara Senat Sveučilišta u Zagrebu, a da je za provjeru kriterija kvalitete odgovorna Agencija za visoko obrazovanje.

Prema Zakonu o osiguravanju kvalitete, dodala je, ministarstvo ni na koji način ne smije ulaziti u sadržaj studija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije