Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA U TIJEKU

Očajni vlasnici uginulih konja: 'Neutješni smo. Najviše me boli to što se još ne zna tko je kriv'

Zoran Kragojević
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
14.04.2020.
u 22:04

Bračni par Kragojević sumnja da je konje otrovao pesticid kojim su proteklih dana prskani usjevi u blizini njihove farme.

U posljednjih deset dana na imanju obitelji Kragojević u Sušinama blizu Našica uginulo je osam koliba i dva ždrebeta. 

- Neutješni smo. Svoje konje ne mogu vratiti u život. Najviše me boli to što se još ne zna tko je kriv - ispričao je za 24 sata 55-godišnji vlasnik OPG-a Zoran Kragojević, kojemu u uzgoju konja pomaže i supruga Slađana. 

- Kobila se trebala oždrijebiti tek za nekoliko tjedana. Odmah smo pozvali veterinare, koji su žurno izašli na teren, no ždrebetu nije bilo spasa. Uginulo je, a kobila se u šoku i pod terapijom tresla satima. Nadamo se kako će barem ona preživjeti. Ako izgubimo i ovu kobilu, bit će deveta koju su izgubili u samo dva tjedna - ispričali su očajni supružnici Kragojević.

Što se dogodilo životinja, još uvijek nije poznato. Iako su veterinari Veterinarske stanice Našice pokušali spasiti konje raznim terapijama, ništa im nije uspjelo. Napravljena će biti obdukcija, a krv je na analizi kako bi se doznalo što je dovelo do pomora. 

Bračni par Kragojević sumnja da je konje otrovao pesticid kojim su proteklih dana prskani usjevi u blizini njihove farme.

- Konji obitelji Kragojević prije ovih događanja bili su posve zdravi, što pokazuje i to da prije nisu imali potrebe ni za kakvim intervencijama veterinara zbog oboljenja. Zbog pesticida može doći do trovanja konja - rekao je direktor Veterinarske stanice Našice Darko Damjanović za 24 sata. 

Vlasnici konja nisu nikad uspjeli doznati tko je vlasnik susjednog zemljišta na kojem su usjevi tretirani pesticidom. Naime, posjednik se stalno mijenja, a zemlja je u zakupu. 

- Prije nego što su uginuli u strašnim bolovima, konji su jedva jeli i gubili energiju - ispričao nam je potreseni vlasnik OPG-a.

Osim veterinarima i policiji, slučaj je prijavljen i nadležnoj inspekciji.

- Nadzor nad tim slučajem je u tijeku, a na slučaju rade i veterinarska i poljoprivredna inspekcija - potvrdila jučer Ivona Župan, glasnogovornica Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

 

Komentara 3

PI
pipnicar
22:22 14.04.2020.

Grozno. Najgore sto je vlasnik kojna bespomocan. Podsjeca me na Vukovar i nekaznjene krivce

DU
Deleted user
00:02 15.04.2020.

Šta rade onda ljudskom organizmu ti pesticidi gdje je ono jedimo domaće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije