Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMNJAJU NA TROVANJE

Ostali bez osam kobila i tri ždrebeta: 'Trpjeli su strašne bolove, ne znamo tko je kriv'

Zoran Kragojević
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/5
17.04.2020.
u 08:20

Obitelj Kragojević ostala bez osam kobila i tri ždrebeta na imanju u Sušinama kod Našica. Čeka se nalaz patološke analize

Osjećamo se strašno. Naši su konji prije ugibanja imali temperaturu od 41,5 stupnjeva, gubili su energiju, trpjeli strašne bolove i naglo mršavili. Mi ih svako jutro obilazimo, oni inače u vrijeme paše po cijeli dan borave na pašnjaku, a samo kada je hladnije vrijeme i kada pada kiša ili snijeg sklanjaju se pod nadstrešnicu. Boli nas što još ne znamo tko je kriv za njihovu smrt – kaže Zoran Kragojević (55), na čijem je obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Sušinama kod Našica u samo desetak dana uginulo osam kobila i tri ždrebeta.

Pozvali inspekciju

Kako su nam ispričali očajni supružnici Kragojević, sve je počelo 4. travnja, kada su na pašnjaku koji je stotinjak metara udaljen od njihove obiteljske kuće pronašli dvije uginule kobile. Nisu znali o čemu se radi pa su pozvali dežurnog veterinara, koji je, kažu, utvrdio da su kobile u dobrom gojnom stanju te da ne postoje nikakvi simptomi nasilnog uginuća. Zatim su pozvali policiju, koja ih je, ističu, pitala sumnjaju li na koga. Odgovorili su da ne sumnjaju, da u kraju nemaju nikakvih neprijatelja i da ne vjeruju da bi bilo tko usmrtio ili otrovao njihove konje. Međutim, kada su leševi kobila odvezeni, od susjeda su saznali da su usjevi u blizini njihove farme početkom travnja prskani pesticidima.

– U nedjelju 5. travnja još dvije kobile pokazivale su simptome. Pozvali smo veterinara koji ih je pokušao spasiti, dobile su terapiju, ali nakon toga konji su počeli ugibati gotovo svaki dan. Ukupno nam je uginulo osam kobila i tri ždrebeta. Ponovno smo pozvali veterinarsku i stočarsku inspekciju i digli cijeli sustav na noge da vidimo u čemu je problem i što je zapravo uzrok ugibanja. Mi mi slimo da je riječ o trovanju i da su se naši konji ugušili od udisanja otrova – kaže supruga Slađana (47), koja pomaže Zoranu u uzgoju konja.

Inače, Zoran Kragojević uzgojem konja bavi se “otkad zna za sebe”. Ljubav prema tim plemenitim životinjama u njegovoj se obitelji prenosi s koljena na koljeno, on ju je naslijedio od svog oca i djeda. Supruga Slađana po zanimanju je diplomirani agronom, a u Sušine došla je udajom prije 17 godina. Konje uzgajaju prvenstveno iz ljubavi, a dio ždrebadi prodaju za daljnji uzgoj.

Stado od pedesetak konja

– Sve su te kobile oždrijebljene kod nas, kupili smo samo dva pastuha. Mučimo se, patimo i eto do čega dođe. Dvije su se kobile oždrijebile u zadnja dva dana, molimo Boga da više ne bude uginuća – govore neutješni supružnici Kragojević.

Površina pašnjaka na kojem se nalaze konji obitelji Kragojević je 50 hektara. S pastusima i ždrebadi imaju stado od pedesetak komada zaštićene izvorne pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka koji se ondje slobodno kreću. Pašnjak je ograđen, a oni su kao OPG dobili koncesiju na raspolaganje zemljištem na deset godina. Nikada, kažu, nije bilo nikakvih situacija koje bi upućivale na sumnju na trovanje životinja. Lešine dviju kobila odvezene su na obdukciju u kafileriju u Sesvetski Kraljevec, gdje će se obaviti patološka analiza tijela, kako bi se utvrdilo od čega su uginule.

Iz našičke Veterinarske stanice potvrdili su kako su nakon saznanja o ugibanju konja pristupili liječenju onih bolesnih, no u međuvremenu je došlo do novih uginuća. Onda su poslali dvije uginule životinje na razudbu, a uzeti su i uzorci krvi jer se sumnjalo na trovanje pesticidima.

– Neke od životinja koje smo liječili su se izliječile, neke su uginule. Prema izjavi vlasnika, konji su prije tih događaja bili zdravi. Kada je došlo do prvih uginuća i kada me vlasnik pozvao, ostalo stado doista je izgledalo zdravo, konji su normalno uzimali hranu. Međutim, da bismo utvrdili točan uzrok uginuća, moramo pričekati nalaze – rekao nam je direktor Veterinarske stanice Našice Darko Damjanović.

Komentara 1

PU
paul-umpe
09:05 17.04.2020.

sram te bilo u kakvoj stali drzis te divne zivotinje.ti umhesto da se sakrijes ti se prezentiras.Sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije