Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kompromis sjevera i juga

Obveznice bez dana dospijeća obnovit će Europu nakon korone

Koronavirus u Belgiji
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
1/10
23.04.2020.
u 22:23

Europska unija stavila je pod kontrolu pandemiju koronavirusa, a stanje je bolje i u belgijskim bolnicama - liječnici u Liegeu poskočili su u zrak od sreće što više ne moraju raditi dan i noć

Europska komisija dobila je večeras zadatak od 27 šefova država i vlada Europske unije da praktički udvostruči proračun EU, odnosno da smisli inovativan financijski instrument koji bi značio zaduživanje na EU razini i usmjeravanje tog novca - a riječ je o oko 1000 milijardi eura - u države i industrije najpogođenije krizom zbog epidemije koronavirusa.

Detalji još nisu dogovoreni, ali videokonferencija Europskog vijeća večeras je završila dogovorom da je to smjer kojim se ide: Italija je odustala od inzistiranja na tzv. korona-obveznicama i pristala na nešto što će, prema talijanskim i španjolskim očekivanjima, biti ili perpetualne obveznice, odnosno one koje nemaju datum dospijeća, ili obveznice s vrlo dugim dospijećem. Ali u svakom slučaju obveznice iza kojih će stajati proračun Europske unije, što bi značilo da sve države članice dijele teret tog zaduživanja zajedno, umjesto da svaka zasebno podnosi svoj teret oporavka od korona-krize.

Najveće otvoreno pitanje koje je ostalo nakon video-summita EU je hoće li Komisija tako namaknut novac dijeliti u obliku grantova, odnosno bespovratnih sredstava, ili u obliku zajmova, koje države trebaju vratiti i koji dolaze s nekim uvjetima. Podjela između sjevernih i južnih država članica, koja se do jučer ticala pitanja jesu li za mutualizaciju duga ili nisu (južne jesu, sjeverne nisu), sada se tiče pitanja jesu li za zajmove ili za grantove. Južne su za bespovratna sredstva, sjeverne za pozajmljena. Europska komisija planira 6. svibnja izaći s detaljima: s prijedlogom koji će sadržavati i točan iznos, i odgovor na pitanje grant ili zajam, i odgovor na pitanje dospijeća takvih EU-obveznica.

- Komisija će moći namaknuti novac koji će kroz proračun usmjeravati u države članice - rekla je predsjednica EK Ursula von der Leyen na press konferenciji u Bruxellesu, na koju su se novinari također uključivali na daljinu. Namaknut će taj novac tako što će se povećati gornja granica do koje europski proračun može ići: s dosad planiranih 1,2 posto bruto nacionalnog dohotka 27 članica na 2 posto. Na uporna novinarska pitanja šefica Komisije nije željela odgovoriti koliko je to točno novca, ali rekla je da “ne govorimo o milijardama nego o bilijunu” (1000 milijardi). Mali je problem i to što se bruto nacionalni dohodak mijenja u ovako dramatičnoj krizi.

Pomirljivo su nakon video-summita zvučali i premijeri Italije i Nizozemske, dviju zemalja koje su bile naglasnije u suprotstavljenim taborima onih koji su za ili protiv korona-obveznica. Nizozemac Mark Rutte rekao je da je nestalo tenzija između njegove zemlje i Italije, dok je Guiseppe Conte u Rimu dao izjavu u kojoj pozdravlja “velik napredak, nezamisliv prije samo par tjedana”. Talijanski premijer kaže da je Italija u prvom redu za pomoć iz inovativnog Europskog fonda za obnovu. Ali ne samo Italija, i sve druge članice EU koje trpe štetu zbog koronavirusa.

- Fond bi mogao poduprijeti nužnu obnovu tijekom sljedeće dvije godine - rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu prije početka video-summita EU. Ali oprezna Merkel nije se izjašnjavala o iznosu na koji je Njemačka spremna pristati u tom novom, inovativnom fondu. Komisija će se u izradi prijedloga konzultirati sa svim državama članicama.

- Te obveznice bit će instrument za financiranje obnove, a imat će višegodišnji proračun EU za sebe kao jamstvo. To će biti najatraktivnije obveznice na međunarodnoj sceni - optimističan je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli u izjavi za Corriere Della Sera.

Premijer Andrej Plenković, priopćeno je večeras iz Banskih dvora, založio se za “revidirani 7-godišnji europski proračun koji može odgovoriti na sve izazove krize i postati ključni element gospodarskog oporavka”.

Danas je, inače, definitivno dogovoreno i da se Zagrebački summit dogodi kako je i planirano, 6. svibnja i sa svim planiranim sudionicima, samo bez Zagreba u glavnoj ulozi. Zbog koronavirusa bit će, umjesto fizički u Zagrebu, održan videokonferencijski. Riječ je o summitu 27 lidera država članica EU i 6 lidera zemalja zapadnog Balkana, što je trebao biti vrhunac hrvatskog predsjedanja Vijećem EU i najveći sastanak na vrhu ikad održan u Zagrebu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u četvrtak da će Komisija predložiti novi višegodišnji proračun koji će biti znatno veći od dosadašnjih jer je to ključni instrument za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa.

"Moramo povećati moć proračuna kako bi mogao potaknuti potrebne investicije u cijeloj Europskoj uniji. Prema našim sadašnjim procjenama, mislimo da će trebati oko 2 posto bruto nacionalnog dohotka u prve dvije, tri godine, umjesto sadašnjih 1,2 posto", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon virtualnog samita na kojem su čelnici razgovarali o tome kako pokrenuti gospodarstvo, koje će ove godine zbog pandemije zabilježiti velike gubitke.

Von der Leyen je rekla da će ključni instrument za oporavak biti povezan sa sljedećim Višegodišnjim financijskim okvirom (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027 godine, koji će biti znatno veći od dosadašnjih. Komisija bi trebala predložiti novi VFO do 6. svibnja.

Čelnici zemalja članica EU-a zadužili su u četvrtak Europsku komisiju da hitno pripremi plan za financiranje oporavka europskog gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"Zatražili smo od Komisije da analizira točne potrebe i objavi prijedlog koji je razmjeran izazovu s kojim se suočavamo", rekao je Michel na konferenciji za novinare.

Čelnici su također podržali paket težak 540 milijadi eura koji su prije dva tjedna dogovorili ministri financija. Riječ je o kratkoročim mjerama za suočavanje s pandemijom, koje uključuju kreditnu liniju Europskog stabilizacijskog mehanizma u visini od 240 mlijardi eura, jamstveni fond Europske investicijske banke do 200 milijardi i program potpore za skraćeno radno vrijeme SURE, 100 milijardi eura. Taj paket bi trebao postati operativan 1. lipnja, rekao je Michel. (Hina)

Ekonomski pad u Europi puno je gori i od najcrnjih prognoza

Srozavanje ekonomske aktivnosti u eurozoni puno je gore nego što su ekonomisti predviđali da će biti, pokazuje nova analiza stanja na tržištu, koju redovito, od 1998., radi globalna financijsko-analitička kuća IHS Markit. Njihov indeks koji govori o pogoršanju uvjeta na tržištu nikad nije pao toliko nisko kao u travnju, objavljeno je jučer.

Uslužne djelatnosti doživjele su dramatičan pad već u ožujku, a sada novi podaci za travanj pokazuju da i proizvodne djelatnosti slijede istu krivulju pada: njihov je indeks bio na 38,5 posto prošli mjesec, a sada je 18,4 posto. Sve ispod 50 posto znači da većina poduzeća obuhvaćenih ovim istraživanjem osjeća teškoće u poslovanju. - U travnju je ekonomija eurozone pretrpjela štetu bez presedana, zbog mjera zatvaranja vezanih za koronavirus, pada globalne potražnje i nestašice kako radne snage tako i ulazne robe - komentirao je glavni ekonomist IHS Markita Chris Williamson, citiran u Financial Timesu.

VIDEO Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar babinjak1984
babinjak1984
21:31 23.04.2020.

Ima papira..

WI
wiamniamniinna
21:36 23.04.2020.

Samo nas Amerika moze spasiti od ovih zlocinaca, a to ce tako i biti, nikako drugacije ne moze ni biti. Zamislite ove bankrotirane zlotvore, sada kada nastave po starome, terorizirati Europu sa teroristima i siriti mrznju prema Americi, Britaniji ii saveznicima, posto se na to spremaju, sve po starome. Zaskociti i opljackati do gole kosti tudje suverene drzave i narode, i oci povaditi suverenim narodima, ako im ne predas svoju drzav i sve u drzavi, nacionalno bogatstvo, kompanije, poduzeca, i privatne kuce i nekretnine gradjana. Pravi pravcati nacisti/teroristi.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
21:58 23.04.2020.

Doživotne obveznice. Ovo može prihvatiti i potpisati samo l..... i EU ulizica. O, pa mi imamo takvog. Mogli bi biti među prvima koji će ih prihvatiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije