Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Obvezni udžbenici ne smiju biti teži od 15 posto težine učenika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.10.2018.
u 06:00

Cijena udžbenika od prvog do četvrtog razreda iznosila bi 10, za peti i šesti razred 12,5, a za sedmi i osmi razred 15 posto medijalne neto plaće

Najveća težina školskih obveznih udžbenika od prvog do četvrtog razreda iznosila bi tri kilograma, odnosno od 10 do 15 posto prosječne težine učenika. Nova je to zakonska osnova ispisana u prijedlogu Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu kojom se prvi put definira najveća cijena i težina kompleta udžbenika po razredima.

Prijedlog zakona Vlada je jučer uputila u saborsku proceduru. Tako bi najveća dopuštena težina svih obveznih udžbenika za 5. i 6. razred iznosila pet, a za 7. i 8. razred šest kilograma. Prema prijedlogu, cijena udžbenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole iznosila bi deset, za udžbenike 5. i 6. razreda 12,5, a za 7. i 8. razred 15 posto medijalne neto plaće u Hrvatskoj.

Zakonom će se dati mogućnost resornom ministru da otvara Katalog obveznih udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava svake godine za pojedine razrede i programe, što će omogućiti lakšu prilagodbu kataloga stvarnoj potrebi za udžbenicima u školama. Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobravalo bi tako samo udžbenike, dok dopunska i pomoćna nastavna sredstva postaju drugi obrazovni materijali koji će se nalaziti u virtualnom repozitoriju. O njihovu korištenju odlučivale bi škole, odnosno učitelji, u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja.

I dok su se u Ministarstvu obrazovanja ujedno hvalili da su novim prijedlogom Zakona osigurali i mogućnost nasljeđivanja tiskanih udžbenika koji nisu radnog karaktera, takva odredba već je bila istaknuta u postojećem Zakonu o udžbenicima. Podsjetimo, ono što se javno ne ističe jest i to da je novim zakonom omogućeno i tiskanje reklama na zadnjim stranicama udžbenika za strukovne škole. Ista mogućnost, objava reklama, pruža se i oglašivačima koji će financirati udžbenike i u digitalnom okružju.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar matalan
matalan
07:50 18.10.2018.

Gledam klince iz susjedstva, tegle pogrbljeni te torbetine , naravno u ruci mobitel po cesti jure auti, sve nenormalno...pitam Marina . VI razred. koliko je teška ta vreća krumpir&znanja..veli mali ..bez veze nisam je ni otvorio u školi...

DU
Deleted user
17:09 18.10.2018.

4. Razred. Sa pernicom na kat i torbom teskom oko 1 kg, 5 predmeta jutros vaga pokazuje 6.4 kg. Uvijek svog skolarca ucim da nosi torbu na dva ramena kako bi teret bio ravnomjerno rasporeden. Danas sam slobodan pa sam se kao pratnja do skole ponudio kao i nosac torbe. Smijali smo se dok je skakala od srece. Nema mi druge nego doci poslije nastave po nju. Torba je preteska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije