Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imaju pravo žalbe

Obustavljen postupak za mito protiv HDZ-ova Franje Lucića

Franjo Lucić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
20.04.2018.
u 13:12

Prema USKOK-ovoj optužnici, Lucić je Hedlu nudio novac kako ovaj ne bi pisao o njegovim tvrtkama i poslovima.

Obustavljen je postupak protiv saborskog zastupnika HDZ-a Franje Lucića, kojega USKOK tereti za nuđenje mita novinaru Telegrama Dragutinu Hedlu. Naime, optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku, na čelu sa sucem Darkom Krušlinom, u petak nije potvrdilo optužnicu protiv Lucića. USKOK-u, pak, ostaje pravo žalbe.

- Optužno vijeće je nepravomoćnim rješenjem obustavilo kazneni postupak jer djelo koje je predmet optužbe nije kazneno djelo – kratko je priopćio glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac.

Kako nam je objasnio Lucićev branitelj Zdravko Dumančić, koplja su se lomila oko toga je li novinar Hedl u inkriminiranom trenutku imao svojstvo odgovorne osobe. Baš zbog toga, ranije je čak dva puta ukidano i USKOK-ovo rješenje o provođenju istrage, a osječki sudac istrage držao se tako stava kako Hedl nije bio odgovorna osoba u Telegramu.

- Smatrali smo kako Dragutin Hedl, kao umirovljeni novinar i angažiran na ugovor o djelu, dakle kao honorarac, ne može imati svojstvo odgovorne osobe u pravnoj. Novinar kao odgovorna osoba ne može biti baš svatko, jer ne upravlja i ne odlučuje u objavi. Znamo, naime, da urednik odlučuje što će biti objavljeno u medijima. Usto, Hedl je sam birao teme o kojima će pisati, nije za to dobio uputu od Telegrama. Ako nema odgovorne osobe, nema ni kaznenog djela – pojašnjava odvjetnik Dumančić, koji je pisao i odgovor na optužnicu.

Prema USKOK-ovoj optužnici, Lucić je Hedlu nudio novac kako ovaj ne bi pisao o njegovim tvrtkama i poslovima.

Ključne riječi

Komentara 13

BL
bljak007
13:21 20.04.2018.

Em ti pravosudstvo, a policajcu ponudi mito,to je kazneni prekršaj, bitno biti u kradezeu i niko ti ništa neće.

NE
nemanatrag
13:40 20.04.2018.

Mamić, Sanader, Horvatinčić, Lucić...tko vam što može!?

RE
realisticki
14:28 20.04.2018.

Biti član HDZ-a, i istovremeno biti kažnjen za mito, korupciju ili neko drugo kazneno djelo, je nemoguća kombinacija. Članarina u HDZ-u je dobro uložen novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije