Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U srednje škole upisuju se 43.793 učenika

Obrtničke škole slagat će upisne kvote prema preporukama zavoda za zapošljavanje

Srednjoškolci u šibensko-kninskoj županiji prelaze na online nastavu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
17.06.2022.
u 10:04

Naime, danas učenici u Hrvatski zavod za zapošljavanje mogu otići na profesionalnu orijentaciju ako ih roditelji na to potaknu i odvedu, ona je besplatna

Za tjedan dana učenici osmih razreda diljem Hrvatske započet će s prijavama obrazovnih programa, čime i ovogodišnja generacija osnovnoškolaca prelazi u srednje škole.

Riječ je o generaciji koja će, bude li sreće, barem pred kraj svoje srednje škole doživjeti planiranu cjelodnevnu nastavu, ali i o generaciji koja će preskočiti nacionalne ispite – važan orijentir njihova znanja i vanjsko vrednovanje koje ne služi samo njima nego i nastavnicima, školi, a u konačnici i roditeljima.

I dok se u novim zakonima koji se uvode, i koji mijenjaju sustav odgoja i obrazovanja u cijeloj njegovoj vertikali, uvrštavaju planirane promjene, koje među ostalim predviđaju i provođenje mješovitih, odnosno hibridnih oblika nastave, negdje među silnim izmjenama na margini je ostala vijest da se u izmjenama Zakona o strukovnom obrazovanju prvi put planira uvesti zakonska obveza planiranja upisa učenika u strukovne programe u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja.

Ipak, ta zakonska obveza ne podrazumijeva da se u osnovne škole, ako ne već od VII., onda od VIII. razreda, uvede obvezna profesionalna orijentacija koju moraju proći svi učenici kao sastavni element osnovnoškolskog obrazovanja. Naime, danas učenici u Hrvatski zavod za zapošljavanje mogu otići na profesionalnu orijentaciju ako ih roditelji na to potaknu i odvedu, ona je besplatna, no upravo ta profesionalna orijentacija trebala bi biti nužnost obrazovnog sustava.

Ona bi, među ostalim, omogućila učeniku uvid u čitav niz zanimanja, ali bi isto tako spriječila da učenici nužno ispunjavaju roditeljske ambicije upisujući srednje škole za koje nemaju talenta ili znanja. Uostalom, profesionalna orijentacija bila bi snažan put kojim bi u školama strukovno obrazovanje konačno dobilo na važnosti jer još uvijek živimo u svijetu u kojem primat imaju gimnazije i ekonomske srednje škole.

Kako bilo, ove godine u srednje škole Hrvatska planira upisati 43.793 učenika u 1988 razrednih odjela. Štoviše, samo u gimnazijama Hrvatske planira se upisati 10.710 učenika.

Dok nove generacije ne dočekaju drugačije modele upisa u srednje škole, koje između ostalog predviđaju i lakše provođenje prijamnog ispita ako to škole odluče ili nove predmete koje će se dodatno bodovati za upis, ova generacija učenika mora dočekati 9. srpnja kao konačni datum kada će doznati rezultate upisa u srednje škole.

Komentara 1

ST
stefj
10:27 17.06.2022.

Hm, sigurno bi bilo bolje da se gledaju oglasi za posao, a ne HZZ. Rijetko tko, osim javnih struktura, traži radnike na HZZ-u. Dobit ćemo isto ko i sad, puno nezapošljivih ljudi osim u javnom sektoru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije