Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kulturološki sukob

Obrezivanje: Kršćanska Europa zabranjuje 'sunet'

obrezivanje 'A little boy cries as he undergoes circumcision in the eastern Baghdad district of Sadr City, on July 10, 2009. Two hundred boys were circumcised for free by medics using local anesthetic
ilustracija
10.12.2012.
u 18:00

Obredi i običaji: Europa nastoji iskorijeniti tradiciju koju ne razumije: nošenje burki, ritualno klanje životinja, dogovorene brakove...

\"Reče Bog Abrahamu: Ti ćeš držati savez moj, ti i porod tvoj poslije tebe, od koljena do koljena. A ovo je moj savez koji ćete vi držati između mene i vas, i poroda tvoga poslije tebe; Da se obrezuje između vas svaka muška glava. Obrezat ćete se, i to će biti znak saveza između mene i vas. Svako muško dijete, kad mu bude osam dana, nek se obrezuje, od koljena na koljeno, rodilo se u kući ili bilo kupljeno za novce, od kojih god stranaca, koje ne bude od poroda tvojeg.\" Citat je to iz Knjige postanka koji pokazuje da je obred obrezivanja židovskih novorođenih dječaka njihovo uvođenje u savez s Bogom. Ovaj oblik obrezivanja kod Židova kasnije preuzima i islam, kod kojih je poznat pod imenom sunet.

Gotovo iskrvario

Obrezivanje je u židovskom i islamskom svijetu ostalo dio tradicije sve do današnjih dana, a u Europi su sve češći glasovi koji traže zabranu vjerskog obreda obrezivanja. Tako je regionalni sud u Kölnu prije nešto manje od šest mjeseci donio odluku o zabrani obrezivanja nakon što je jedan dječak nakon zahvata gotovo iskrvario. Sud je odlučio da se obrezivanje na kölnskom području ne smije obavljati na jako malim dječacima, već samo na starijima, koji za to moraju dati svoj pristanak. Očekivano, ta je odluka ogorčila Židove i muslimane, koji su odmah diljem Njemačke organizirali žestoke prosvjede zbog napada na njihove vjerske slobode..

Četiri mjeseca prije odluke njemačkog suda slovensko je pravobraniteljstvo odlučilo da obrezivanje spolovila muške djece mlađe od 15 godina predstavlja kršenje njihovih prava i tjelesnog integriteta ako se radi o zahvatu motiviranom vjerskim, a ne medicinskim razlozima.

Zabrana obrezivanja proširila se i na Austriju. Mjesec dana nakon odluke suda u Kölnu guverner austrijske pokrajine Vorarlberg Markus Wallner zabranio je liječnicima da obavljaju obrezivanje iz vjerskih razloga. Čak se i u islamskim zemljama pojavljuju organizacije koje se protive vjerskom obrezivanju. Turska terapeutkinja Nil Gün u svojoj je knjizi \"Sünnet\" predstavila rezultate istraživanja koji pokazuju da je praksa obrezivanja zastarjela i nepotrebna.

– Zdravim dječacima nanose se ozljede. Ako vjeruješ u Boga, onda vjeruješ da su ljudska bića kako ih je Bog stvorio savršena. A mi kažemo – Bog je napravio grešku i mi ćemo je ispraviti – kazala je Nil Gün.

U Hrvatskoj se još ne čuju glasovi protiv zabrane obrezivanja, koje se obavlja u javnim i privatnim bolnicama.

– Za obrezivanje ne trebamo nikakvu proceduru, dovoljno je samo doći u bolnicu i dogovoriti termin za taj operativni zahvat – ističe muslimanski vjeroučitelj i imam Zagrebačke džamije Mevludin Arslani. On ne vjeruje da će Hrvatska ikada zabraniti obrezivanje.

Ide u ilegalu

Obrezivanje je samo još više potenciralo kulturološki i svjetonazorski sukob, a mnogi smatraju da je ovo tek početak i da će Europa u budućnosti pokušati što više asimilirati svoje stanovnike, čije obrede i tradiciju ne razumije. Kršćanska Europa želi iskorijeniti običaje – nošenje burki, ritualno klanje životinja, obrezivanje, dogovoreni brak... Postoji bojazan da bi se obrezivanje, nastave li i ostali sudovi s uvođenjem ove prakse, moglo prijeći u ilegalu i postati društveni problem jer bi se milijuni dječaka obrezivali po kućnim ambulantama, a to bi onda doista postao ne samo politički već i medicinski problem.

Sloboda vjere upisana je u ustav svih europskih zemalja i time je \"snažnija\" od principa nanošenja tjelesnih ozljeda iz kaznenog zakona. Međutim, o ovoj pravnoj nedoumici morat će odlučiti viši sudovi. Ostaje vidjeti hoće li će na kraju pobijediti Božja poruka Abrahamu ili pravo na zaštitu tjelesnog integriteta djeteta dok dovoljno ne sazre da samo donese odluku želi li biti obrezano.

>>Njemački Židovi i Turci ustali protiv zabrane obrezivanja

Ključne riječi

Komentara 8

IZ
izbrisan
11:46 17.02.2015.

Pa kad mi ne razumijemo njihovu kulturu i vjerske obicaje, neka lijepo ostanu kod kuce.Ne,oni idu tako daleko trazeci skidanje raspela iz skolskih ucionica. Zasto bi mi morali razumjeti njih, a oni nas ne.Nismo mi dosli k njima ,vec obratno.

MO
mojzagi
18:56 10.12.2012.

Smuci mi se od ove -zaostalosti- fuj , da je priroda tako htjela svi bi se obrezani rodili, a ne sad zdravu djecicu zbog teske zaostalosti , i zbog nekog glupana unakazivati ih. To treba striktno zabraniti, i pocinitelje strogogo kazniti. Isto vrijedi i za zensku djecu, sramota da se to u svijetu dozvoljava.

Avatar KristinaK
KristinaK
10:38 11.12.2012.

Podržavam zabranu, 21. stolj. je, osim ortodoxa ne vjerujem da će drugima smetati pošto već postoje organizacije koje se bore protiv toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije