Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽNICA NIJE POTVRĐENA

Obrane traže da tajne snimke izdvoje iz spisa kao nezakonit dokaz

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
23.04.2021.
u 16:41

USKOK u optužnici tvrdi da su sutkinja Malenica i Hrkać godinama bili dobro uigrani tandem, jer su zajedno tijekom godina vodili niz stečajnih postupka, velikih tvrtki i banka

Optužnica protiv Vesne Malenice, sutkinje Trgovačkog suda u Zagrebu, Pere Hrkaća, stečajnog upravitelja te još nekoliko osoba, koja je podignuta u svibnju 2020., nakon dvije i pol godine istrage, na zagrebačkom Županijskom sudu nije potvrđena. Branitelji V. Malenice i Hrkaća tražili su da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje neki dokazi. Kako je pojasnio Toni Ivandić, Hrkaćev branitelj, obrane traže izdvajanje snimki tajno snimljenih razgovora, a sporne su im i pretrage. Prije no što donese odluku o pravomoćnosti optužnice, Jadranka Kos, predsjednica optužnog vijeća odlučila je saslušati predložene svjedoke pretraga, te zatražiti uvid u naloge za tajno prisluškivanje, koje je izdao sudac istrage. To će se provesti na sljedećem ročištu, nakon čega će  sud odlučiti o pravomoćnosti optužnice.

USKOK u optužnici tvrdi da su sutkinja Malenica i Hrkać godinama bili dobro uigrani tandem, jer su zajedno tijekom godina vodili niz stečajnih postupka, velikih tvrtki i banka, poput Glumina i Komercijale banke. Vođenje stečajeva bilo im je, tvrdi, pokriće za izvlačenje novca i osobno bogaćenje. Prema navodima USKOK-a, izvukli su oko 45 milijuna kuna, pri čemu su njih dvoje osobno "zaradili" oko 13 milijuna kuna. Osim njih dvoje, još su optuženi Tatjana Kušec, koja je bila Hrkačeva desna ruka, Miroslav Mitak, poduzetnik Milan Lučić, Josip Debić te tvrtka Moto sprint. Sutkinja Malenica i Hrkać se terete da su u stečajnim postupcima koje su vodili Glumina banku oštetili za više od 20 milijuna kuna, Glumina gradnju za tri milijuna kuna, Amforu maris za 15,5 milijuna kuna, TŽV Gredelj za 1,6 milijuna kuna, te da su u još 11 stečajnih postupka te tvrtke oštetili za još 11 milijuna kuna. Hrkać se tereti i da je radnike Gredelja tražio da mu besplatno  obavljaju građevinske radove na njegovim  ili sutkinjinim nekretninama, a tereti se i da je nezakonito zapošljavao članove svoje obitelji, prijatelje i poznanike. Optuženici se terete  da  to počinili od kolovoza 2008. do studenog  2017.

Sutkinja Malenica je nakon uhićenja udaljena s dužnosti. Prema odluci DSV-a od 28. siječnja 2021., privremeno udaljenje sa sudačke dužnosti produljeno joj je za dodatna tri mjeseca,  odnosno od 15. veljače 2021., pa na dalje.  Nakon uhićenja USKOK je tražio da sud njoj i Hrkaću blokira imovinu u vrijednosti do 10 milijuna kuna.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 8

GE
geler203
17:41 23.04.2021.

Lijepo molim državne institucije (one koje još i rade) prije početka tajnog i dozvoljenog snimanja neka obavijeste osobu koja se snima kako ne bi došlo do nezgodnih situacija zbog kojih bi sudovi, policija, porezna i druge ustanove morali raditi a neki čak i prekovremeno. Bolje spriječiti nego liječiti. Ukoliko se u nekoga sumnja da radi kriminalne radnje odmah mu dati državljanstvo i putovnicu BiH.

KA
kanđija
18:02 23.04.2021.

Vrana vrani ne kopa oči. Sudstvo iz dana u dan pokazuje da su mafija i braća po lopovluku.

DU
Deleted user
17:40 23.04.2021.

Kinezi to rade na stadionima, masovno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije