Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obrana V. Šljivančanina traži preispitivanje presude za Ovčaru

sljivancanin
VL
28.01.2010.
u 16:56

Obrana bivšeg pukovnika JNA Veselina Šljivančanina podnijela je zahtjev za preispitivanje presude kojom je Haaški tribunal pravomoćno osudio njihova branjenika na 17 godina zatvora zbog pomaganja u zločinima nad hrvatskim zarobljenicima.

Obrana bivšeg pukovnika JNA Veselina Šljivančanina podnijela je zahtjev za preispitivanje presude kojom je Haaški tribunal pravomoćno osudio njihova branjenika na 17 godina zatvora zbog pomaganja u zločinima nad hrvatskim zarobljenicima na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara 1991., objavila je danas agencija Tanjug.

U priopćenju odvjetnika Novaka Lukića i Stefana Burgona, Šljivančaninovih branitelja, precizirano je da je zahtjev podnesen "nakon otkrivanja nove odlučne činjenice vezane za zaključak na temelju kojeg je Žalbeno vijeće Haaškog tribunala zasnovalo svoju presudu".

U prvostupanjskom postupku Šljivančanin je oslobođen optužbi "za pomaganje i podržavanje ubojstava ratnih zarobljenika propuštanjem" na Ovčari, ali je presudom Žalbenog vijeća osuđen za taj zločin na 17 godina zatvora. Presuda Žalbenog vijeća, upozoravaju branitelji, temelji se na zaključku koje je to vijeće izvelo, a vezano je za razgovor Šljivančanina i Mileta Mrkšića, a ne na neposrednim dokazima.

Nove činjenice do kojih su došli branitelji nakon što je Žalbeno vijeće izreklo presudu, a koje su osnova za zahtjev za njezino preispitivanje, navodi su Miodraga Panića, koji je
bio načelnik štaba u Šljivančaninovoj postrojbi. Panić je potvrdio da tijekom tog razgovora Mrkšić nije rekao Šljivančaninu ništa vezano za zapovijed o povlačenju vojnika JNA koji su osiguravali ratne zarobljenike na Ovčari. U vrijeme zločina na Ovčari kada su ubijena najmanje 194 zarobljenika, ranjenika i djelatnika vukovarske bolnice Šljivančanin je bio časnik sigurnosti Gardijske brigade i neposredno je rukovodio (što je vidljivo na svim snimkama iz vukovarske bolnice iz toga vremena) odvođenjem
ranjenika i osoblja iz bolnice.

Komentara 17

OB
-obrisani-
18:44 28.01.2010.

brandt, nije mi poznato dali su i koliko ukusni obojica, ali mi je savršeno poznato da u Hag nijedan nije otošao za džabe !

OB
-obrisani-
09:12 29.01.2010.

Livi \"....osudi onog Hrastova sto je na Koranskom mostu sprijecio ulaz u Karlovac ubivsi 13 naoruzanih srpskih vojnika...\"\"\" Ono su bili NENAORUZANI rezervist JNA a ne kako ti navodis, a da Bog tebi i tvojima da se ti nades na tom prokletom mostu gdje su neki od 13 ljudi zaklani kao stoka i to ti je heroj ?????? Pa zasto sada cvili kao prase zasto ne bude sada heroj pa odgovara za svoja zlodjela !!!!!!!

MU
Mućanin
17:31 29.01.2010.

Ako se dobro sjećam, Hrastov je tek pucao po toj 13-orici rezervista kad su ga pokušali nakon njihovog zarobljavanja razoržati, pa se ne može pričati o pokolju!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije